142г. от победните боеве за освобождението при Шипка – Шейново

09 Януари 2020, 11:00 |

Днес жителите на община Казанлък честват 142 години от победните боеве за превземането на турския укрепен лагер при Шипка – Шейново, които проправят път на руските воини и българското опълчение за Освобождението на България.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя шейновци и шипченци изразиха своята признателност към героите на победоносните битки за Свободата на България от турско робство. Честванията за 142 години от паметната битка уважиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници, ръководители на културни институти, родолюбиви граждани.

Пред Паметника на победата жителите на село Шейново преклониха глави пред паметта на руските войни и български опълченци, жертвали живота си за българската Свобода и си припомниха драматичните събития за ключовата победа над Централната османска армия.

С камбанен звън в храм „Рождество Христово“ в град Шипка бяха отбелязани 142г. Свобода. По традиция, в криптата на храм-паметника бе отслужена заупокойна молитва и на всеки един от 17-те саркофага, с тленните останки на загиналите близо 9000 руски и български воини в Шипченската епопея официалните лица се поклониха и положиха цветя.

На 9 януари 1878г. Османската империя понася най-тежката си загуба, а историческият пробив над най-силните турски войски дава път на руската армия в Тракия към Одрин и Цариград. Всяка година жителите на подбалканското градче празнуват победата с пищна заря.