160 години празнува Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Казанлък

31 Октомври 2018, 20:53 |

С освещаване на препис от децата на „История славянобългарска“ на своя патрон, отслужено от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан, в съслужие с казанлъшки свещеници, започна тържеството на Паисиевци в училищния двор. „Докато има родолюбиви българи ще има българска държава и българска нация.“, честити празника владиката в родното си училище. Той посочи, че първият храм на името на Светеца се намира в Старозагорска епархия и пожела здраве и много успехи.

Да се поклонят пред паметника на Паисий Хилендарски в навечерието на Деня на народните будители школския празник уважиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, много бивши и настоящи директори, преподаватели и възпитаници на едно от най-старите училища в Казанлък, техни приятели от другите казанлъшки училища,  водени от знаменните групи.    

„Паисий Хилендарски е може би първият историк, който разбира колко важно е историческото познание.“, отбеляза в словото си за Паисиевото дело проф. д-р Цонка Каснакова от Тракийския университет в Стара Загора. „Защото то ражда патриотични чувства, а това води до национална гордост и събужда стремежа към свобода, стремежа към политическа независимост.“, заяви историкът и отбеляза Паисиевото осъзнаване, „че за да си свободен, трябва да знаеш“.

„Ние сме Паисиевци!“, заяви гордо директорът на училището Цветолина Цветкова: „В училището е вплетен животът на хиляди, обединени от позитивния стремеж към образование.“, посочи тя в приветствието си към гостите на празника. Тя благодари на десетките народни будители: „Благодарни сме за идеите, за вярата, за надеждите, за искрите светлина, без които днешният ден нямаше да бъде такъв“, каза в словото си директорът на ОУ„ Свети Паисий Хилендарски“  и поздрави всички с юбилея.

По случай празника с най-високото училищно отличие – Почетен плакет „Свети Паисий“ бяха наградени Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан. Той бе поздравен и от своите първи учители, посрещнали малкия Огнян Добринов на школския праг като първокласник преди години. Дядо Киприан им благодари, че „участват с труд и сърце в пълнокръвния днешен делник“. Почетен плакет получи и заместник-директорът на училището Николина Георгиева за всеотдайната си работа и приноса й за преписа на „История Славянобългарска“.  

С поклон и поднасяне на венци и цветя пред едноименния паметник присъстващите отдадоха почит пред делото на Паисий.

Пресцентър на община Казанлък