2 юни в Казанлък започна с почит към Ботев и героите на България

02 Юни 2018, 13:35 |

Пред барелефа на Христо Ботев в парк „Розариум“ се събраха родолюбиви казанлъчани и техните гости от чужбина, за да почетат заедно подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България!

„Блестящ поет и публицист, възторжен революционер, в краткия си, едва 28-годишен живот Ботев слива думи и дела в едно, превръщайки се в символ на стремлението на българския народ към свободен и независим живот.“, припомни в словото си директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, по случай 142 години от гибелта българския герой. Пред множеството от казанлъшки депутати, представители на Общината и Общински съвет – Казанлък, ученици и патриотични организации той призова: “Да предадем на децата си завещаната ни преди 142 години от Христо Ботев и неговите съмишленици готовност за саможертва в името на България и да осъзнаем, че не съществува сила на света, която може да победи любовта към Отечеството и стремежа към свободен и независим живот!“.

Литературна композиция по стихове на Христо Ботев представиха деца от групата по художествено слово към Народно читалище „Пробуда – 1920“, село Копринка.

Всички присъстващи казанлъчани, заедно с техните приятели от побратимени градове по цял свят сведоха глави в едноминутно мълчание и с поклон пред лика на Ботев поднесоха венци и цветя. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова покани едно от децата да поднесат нейния букет заедно.

В 12,00ч. празничната атмосфера в града притихна за минута и жителите на Казанлък застинаха на място в памет на бъзсмъртната саможертва за свободата на България.

В края на празничния съботен ден на Фестивал на розата 2018 ч. честванията за 2 юни ще завършват на площад „Севтополис“ в 21,00ч. с тържествена заря – проверка.

Пресцентър на община Казанлък