Eнинци са с най-ниска безработица в Община Казанлък

07 Декември 2017, 16:39 |

Кметът на село Енина Веселин Андреев събра най-високия вот за ноември в категорията „Населено място с най-ниска безработица – заетост на населението, ниска безработица“в класацията по населени места в община Казанлък.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова връчи Почетната грамота и поздрави първенеца: „Не случайно едни от големите работодатели в региона живеят в Енина. Те са я избрали заради чистотата, спокойствието и уюта на селото.“

„Наградата е резултат от много години труд. По време на голямата безработица местните фирми не съкратиха нито един човек. Сега заедно решихме как да назначим всички енинци и да дадем работа и на хора от съседните села, дори и от Казанлък. Не остана човек без работа при нас. Разбира се, заслугата не е само лично моя, а на всички работодатели в района.“, коментира победата Веселин Андреев.

Подреденото село в подножието на южните склонове на Стара планина с около 2 800 жители, наследници на легендата за красивата Яна, останала завинаги по любов по техните земи скоро се зарадваха на нова придобивка. На празника на селото на Петковден бе официално открито ново кръгово кръстовище в центъра на селото с монумент на Европейската общност. Мястото дълго време беше нерегулирано и рисково за ПТП, а сега придоби европейски вид и се превърна в един от новите красиви символи на селото, наред с Часовниковата кула, Козарката Яна, Пъстървата, Енинския апостол пред кметството и прототипа на Бай Ганьо.

С отличието в Общинската класация по населени места енинският кмет и жителите на Енина затвърждават описанието, което им дава великият Чудомир още през 30-те години на миналия век и доказват, че за добро грам не са се променили: „Енинци са предприемчиви, ловки, упорити, будни и много трудолюбиви“ и обобщава „Енинецът празен не стои … той бързо се култивира, „отраква се“ и се издига над общото селско ниво“.

За 2018г. кметът и жителите на Енина си пожелават асфалтирани улици и да продължат с благоустройството на селото.

В последния месец на 2017—та интернет надпреварата за кметовете по места е в предизвикателната категория „Привличане на инвестиции - добре развит малък бизнес, пряка работа с местния бизнес в населеното място“.

 

Пресцентър на община Казанлък