„ЕСЕНЕН САЛОН“ 2018 посрещна първите си гости

30 Октомври 2018, 20:13 |

„Есенен салон“ 2018 бе официално открит тази вечер в залата на Културно-информационния център на ул.“Искра“№“4. Първите посетители приветства Христо Генев, директор на Художествена галерия – Казанлък. В навечерието на Деня на българските будители той определи тазгодишната експозиция на казанлъшки художници като „приятен, радостен факт“: „Всички, които се занимават с изобразително изкуство са част от очертанието на нашия национален дух, на българщината, част от стената, която ни прави типични и характерни, която ни прави българи.“, посочи Христо Генев.

Награди „Есенен салон“ 2018 получиха двама автори от Казанлък. Наградата за „Опит за реставриране на амфора“ връчи кметът на община Казанлък Галина Стоянова на завърналия се в родния Казанлък Петър Пешев, който с нескрита изненада украси с подарената роза своята скулптура. Емилия Милчева е другият отличен автор за „История с дървета“, акрилна техника. По преценка на журито, наградата „Дебют на млад автор“ в ,,Есенен салон‘‘ 2018 не бе присъдена, което оставя „ръкавицата към младите творци - хвърлена“.

Община Казанлък и Художествена галерия Казанлък организират за 17-ти път ,,Есенен салон“ 2018  на художествени творби живопис, графика и скулптура на художници родени, живели или живеещи в Община Казанлък. От 43 автора, заявили участие със 128 творби, в есенната експозиция присъстват 24 автора с 30 творби, сред тях 8 млади творци, до 25 години и 4 скулптури.

„ЕСЕНЕН САЛОН“ 2018 Казанлък очаква ценителите до 13-ти ноември.

 

Пресцентър на община Казанлък