ФЕВРУАРСКИЯТ БРОЙ НА СПИСАНИЕ ЛИК Е ПОСВЕТЕН НА ИМЕНИТИЯ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК АКАДЕМИК ДЕЧКО УЗУНОВ

01 Март 2024, 18:30 |
Поводът е 125-ата годишнина от рождението на твореца, на 29 февруари изданието бе представено в Националния пресклуб на БТА в родния му Казанлък. 
В представянето участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, доц. Георги Лозанов, директор дирекция за знание и култура „ЛИК“, кметът на Община Казанлък, Галина Стоянова и д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Сред поканените бяха представители на местната администрация, на културни институти и на учебни заведения, общественици.
С огромна благодарност и надежда това издание да влезе в библиотеките в страната се изказа г-н Вълчев. Той сподели, че не е било трудно да се вземе решението точно Дечко Узунов да бъде на корицата.
От своя страна г-жа Стоянова цитира Дечко Узунов с нещо казано през далечната 1983 година:
“Небивало напрежение в атмосферата на света – за война или за мир?!
Нима всичко създадено досега от памтивека до днес ще загине завинаги (в един миг)?!
Земята си отмъщава, ние изсмукахме от нейните недра жизнените ѝ сокове. Взривове и алчният човек разрушиха вечното спокойствие и равновесие – от горещата лава до спокойните вълни на океаните. Въздухът стана задушлив и отровен... Земята престана да бъде наш дом – тръгнахме към Космоса... към галактиката накъде... П = 3,14. Човекът дойде до границата на безумието!
Земята ще свети, гледана от други планети като минало величие на хора и общества, епохи и цивилизации! Каква ирония! Почваме отначало.
Къде си, Орфей̆ ?
Къде си, Питагор?
Къде си, Христос?
Къде сте, Платон и Аристотел?
Микеланджело, кажи ни, ти така ли си мислил, когато създаде образа на пророк Йеремия – над входните порти на храма „Св. Петър“ в Рим! Какво искаше да ти каже твоят Моисей, когато удари с чук коляното му?!”
Чрез думите му се обърна към всички и изрази надеждата си, че все повече българи ще се докоснат до точно такива сакрални издания и мисли, които да ни правят по-смирени. 
Тя посочи, че БТА ни връща към духовността и благодари за вниманието, отделено на този велик наш съгражданин.