ФИНАЛНО ПОБРАТИМЯВАНЕ НА ГРЪЦКИЯ ДИДИМОТИКА И КАЗАНЛЪК

19 Януари 2023, 19:00 |

Навръх празника на Дидимотика преди ден - Свети Атанасий, закрилник на гръцкия град кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на община Дидимотика, Гърция Ромилос Хаджияноглу подписаха окончателен меморандум за побратимяване на гръцка земя. Кметът Галина Стоянова отправи поздрав към жителите на побратимения град и пожела: „Здраве, много сили и успех, за да пребъдва Вашия град!“. Тя благодари за поканата в този ден да подпишат Меморандума за побратимяване в Дидимотика. „Ние вече сме приятелски градове, имаме общи събития и празници, които празнуваме заедно.“, посочи тя. „За да узаконим нашето приятелство днес трябва да благодарим преди всичко на техни превъзходителства митрополита на Дидимотика Дамаскин и на Старозагорския митрополит Дядо Киприан.“, отбеляза Галина Стоянова. „Те благословиха нашето желание двата града да бъдат побратими.“, разказа тя. „Нека това побратимяване донесе на жителите на Дидимотика и Казанлък много успехи!“, пожела Кметът на Казанлък. Тя увери новите побратими, че са добре дошли в Казанлък.

През месец септември 2021 година побратимяването бе скрепено с подписите на кметовете в Казанлък. Тогава Галина Стоянова определи датата като „знаменателна за двете общини“. Официалните срещи в тази посока започнаха още през ноември 2019 година, но бяха забавени заради пандемичната 2020 г. Решението за сближаване и обмен между двете общини бе гласувано от Общински съвет – Казанлък на 28.03.2019 г. В него се посочва, че Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция с население от 8 799 души и е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.

Подписаният меморандум за разбирателство и сътрудничество определя различни сфери на обмен като култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други, от взаимен интерес. От гръцка страна подчертаха богатото културно наследство, което трябва да бъде опознавано по света.