Хаджи Димитър и Стефан Караджа - 150 години подвиг и памет

14 Юли 2018, 15:27 |

Под това мото днес хиляди родолюбиви българи почетоха подвига на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на четата, останала безсмъртна в последната си тежка битка в подножието на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа). Тържествените чествания на годишнината преминаха под домакинството на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Пет тежки сражения, последното от които тук, под върха, по пътя към безсмъртието. Като пример за следващите поколения борци за народна свобода.“, припомни в словото си храбрия живот на героичните четници д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Той определи саможертвата им като „символ на стремежа на българския народ към свобода и незамисимост“ и прикани българите и днес понякога да си задаваме въпроса „Достойни ли сме пред делото им?!“. „Обичайте Родината! Помнете героите на България и се равнявайте по тях!“, призова д-р Ангелов.

С въпроси към съвременните българи се обърна и вицепремиерът Красимир Каракачанов: „Следваме ли техния пример? Готови ли сме и какво да направим за България?“, попита той и описа героите като „хора, възпитавани да отдават живота си за България. Министър Каракачанов пожела „Заедно да изграждаме България като тях!“.

Тържествата на Бузлуджа започнаха със заупокойна молитва за загиналите герои и славния им войвода. Венци и цветя бяха поднесени и от името на заместник –председателя на Народното събрание Емил Христов, народни представители от Старозагорски избирателен район, командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители от Областните управи на Габрово, Стара Загора и Пловдив, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, кметове на общини, общинското ръководство и общински съветници, патриотични организации и родолюбиви българи. Всички те сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на Хаджи Димитър и неговата чета.

Честванията бяха белязани от валидиране на юбилейна пощенска карта за бойния път на четата, издадена от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“. За официалната церемония на специалния филателен продукт бе разкрита временна пощенска станция на върха от Даниела Георгиева, ръководител на Областна пощенска станция – Стара Загора.

С огромен интерес публиката наблюдава внушителната военно-историческа възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“ от последния неравен бой на славната чета, представена от 150 участници от регионални клубове на Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“ и Сдружение „Хайдути“.

С авторско стихотворение поздрави присъстващите правнучката на загиналия четник Никола Стоянов Венета Даскалова.

Тържественият ден за казанлъчачни и техните гости започна с поклон пред обновения от младежи барелеф на Стефан Караджа на едноименната улица в града. Пред множеството за героя говори директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. „Страшна хала! Такъв смел човек, неустрашим Стефан Караджа!“, припомни той думите за героичния български боец на знаменосеца на четата Христо Македонски, по чиито записки бе разиграна и битката под върха.

След освещаване на обредния курбан, честванията на Бузлуджа, организирани от Община Казанлък, НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и ИМ“Искра“ за първи път продължават със събор-надпяване „Балканът пее хайдушка песен“.

 

Пресцентър на община Казанлък