Казанлъчанинът Костадин Димитров грабна кръста в ледените води на Старата река

06 Януари 2019, 13:09 |

Измежду 38 смелчаци, скочили в ледените води на Старата река Костадин бе най-бърз и за секунди спаси Богоявленския кръст. 32-годишният мъж хваща кръста за втори път, но скача вече 17. На връчването на паричната награда Кметът Галина Стоянова му пожела здраве и късмет: „На теб и на хората, които обичаш!“. Костадин е управител е на една от мебелните къщи в Казанлък, семеен, баща на две деца, на които посвети своя успех.

Сред младите казанлъчани отново бе именикът Йордан Йорданов, който участва редовно в ритуала в родния си град, дори и в дългите години, прекарани в чужбина. Той разказа, че от ученик скача и вече 20 години винаги участва в Богоявленския ритуал: „Пожелавам на всички момчета, които сега са тук след 20 години да са пак тук и да не пропускат. Бъдете живи и здрави!“, каза Данчо преди да се хвърли в реката. „Всяка година ставаме повече и повече, за разлика отпреди години, когато сме скачали само 3-ма – 4-ма.“, сподели той и прикани всички да опитат от специалната торта, с която той черпи за юбилейния си скок на Йордановден в Казанлък.

Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града. По-късно от храм „Свети Пророк Илия” тръгна Литийното шествие към моста на Старата река, до парк „Тюлбето“, където бе хвърлен Богоявленският кръст за неговото спасяване от смелчаците на Казанлък.

Всички участници, от най-малкия, на 12 години до най-големия – на 48г., получиха от Община Казанлък ризи с народни шевици, безплатни ваучери за посещение в Градска баня №2, календари на Общината и безплатен обяд, осигурен в ресторант „Магнолия“.

Народното поверие за сух студ навръх Йордановден вещае за Казанлък здрава и плодородна година. А храбрите казанлъчани, нагазили в ледените речни води спазиха древния християнски ритуал за освещаване на водата, под съпровода на гайда и тъпан от Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“. Юнаците на Казанлък пожелаха много здраве и късмет и играха леденото мъжко хоро „Със сърце и душа – за България!“.

 

Пресцентър на община Казанлък