Казанлък е на добро ниво в областта и в страната и трябва да продължи да се развива в тази посока

03 Октомври 2018, 15:21 |

Разговор с Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова – ТВ Стара Загора – ИНФО ЗОНА – интервю на Желязко Динев

-         Темата от 17-ти септември:

Едно е безспорно, има проблем с ромската общност, той не е нито казанлъшки, нито регионален, проблемът с ромската общност е национален. Има много въпроси, които не са решени по ясен и категоричен начин, така че ромската общност да бъде равна по задължения с всички останали жители на държавата ни.

Няма приятни и неприятни теми. Има теми, които засягат голяма част от гражданите и трябва да се решават.

По повод на 17-ти септември ръководството на Общината и Председателския съвет на Общински съвет – Казанлък взехме решение за Национална среща. До 12-ти октомври политическите групи в Общинския съвет имат срок да предложат своите виждания за промени както в местните наредби, така и за законодателни инициативи. Надяваме се на участието на представители и от Министерски съвет, вицепремиери, всички заинтересовани институции, включително граждани и медии, за да поставим въпроса откъм глобалното му решаване. Срещата няма да е инцидентна,, ще бъдем много настоятелни

Според Министерството на вътрешните работи при инцидента от 17-ти септември в Казанлък беше „битов инцидент“, но има и много въпросителни, заради които сме сезирали органите: Как ромите от съседна на Казанлък община са се появили в центъра на Казанлък в такива групи?;  Какъв е бил поводът, след като няма никакви последствия, нито наранени?; както и по отношение на разпространения запис…. Ние сме сезирали органите за това. Вероятно ще научим истината по-късно, когато приключи досъдебното производство.

Гражданите в Казанлък трябва да се чувстват сигурни. Това е нашият ангажимент и мой личен като Кмет. След 17-ти септември са взети много сериозни и специални мерки по охраната на обществения ред в града, за да има спокойствие в Казанлък и в района на ромската махала и, много сериозно се намесиха и от РУ Полиция – Казанлък и от ОД на МВР Стара Загора.

Най-неприятното от случая на 17-ти беше това, че имаше наши съграждани, които определиха Казанлък като цигански град. Разбира се, всеки има право на своето мнение, но и много хора се засегнаха от това. Ще направим всичко възможно този въпрос да го поставим на национално ниво за законодателни промени в тази посока.

-         Обновената учебна база в началото на Новата учебна година:

Посрещнахме Новата учебна година с учебна база в Казанлък и населените места в много добро състояние. Само през тази година по ОПРР цялостно бяха ремонтирани пет училища в населени места – Хаджидимитрово, Ръжена, Овощник и градовете Шипка и Крън, плюс три детски градини в ж.к.“Изток“ в град Казанлък. Обновено е и най-голямото казанлъшко училище СУ“Екзарх Антим I“. Тук не говорим само за саниране, а за цялостни ремонтни дейности – от покривите, учебните и детските стаи, дворовете и зелената среда, мерките за сигурност, изцяло ново оборудване в детските кухни и столовите.

-         Инфраструктурни подобрения през 2018г.:

Други подобрения в инфраструктурата през 2018г. за Казанлък са мащабните ремонти в ж.к.“Изток“, които завършиха през юли. Жителите вече се ползват от новите междублокови пространства, от спортните и детските площадки, местата за отдих, улиците, осветлението, озеленяването, тротоарите … Това беше направено по ОПРР. Сега продължаваме с бюджетни средства да прилагаме същите мерки реконструкцията на в междублоковото пространство на други шест блока, след което кварталът считаме, че ще придобие вида, който искат неговите жители.

В другата част на Казанлък, в „Западното“ се работи по оформянето на две междублокови пространства между бл.80 и ул.“Иван Шишман“. Нямаше нито място за паркиране, нито тротоари, нито зелени площи, сега стават доста приветливи.

Благодарение на допълнително отпуснатите 400 000лв. от Министерски съвет за населени места работим за повече улично осветление и асфалтиране, в момента се работи и за подобряване на състоянието на алеите на новия гробищен парк в Казанлък.

Така сме разчели програмата си, че всички тези работи да можем спокойно да ги приключим до края на октомври.

-         През 2019-та:

Предизвикателството ще е да изпълним закупуването на електробусите по проекта „Интегриран градски транспорт“. През следващата година трябва да изпълним първия етап. Градът има нужда от по-добри линии за гражданите, с по-добър и по-качествен транспорт.

Надявам се и на обещаната помощ от Правителството за подобрение на велоалеите Бузовград – Овощник и Крън – Енина, искаме да ги възстановим за ползване от хората.

За старата тролейбусна мрежа: Приватизационната сделка е сключена още през 90-те, тролейбусната мрежа, стълбовете и депото са изцяло частна собственост, на Общината възстановяването щеше да й струва над 1 млн.лв., които не можем да си позволим за подобно нещо.

Още за:

-         работата с побратимените градове и предстоящите визити;

-         срещата с Ева Майдел в СУ“Екзарх Антим I– млад и позитивен български евродепутат в подкрепа на младите казанлъчани, интерактивните методи за обучение, как да разпознават фалшивите новини в социалните мрежи, как да бъдат на европейско ниво, към което се стремят;

-         В Общински съвет – Казанлък има добър синхрон между политическите групи при взимане на стратегическите решения за града и Общината, работи се спокойно, въпросите се обсъждат в комисиите;

-         Кулминацията на Фестивал на розата 2019: новата тема е розопроизводството, с акцент парфюмерийната индустрия. За туроператорите е изключително важно, че най-наситени ще бъдат тържествата традиционно последни дни на месец май и първите на месец юни: 30-ти и 31-ви май, 1-ви и 2-ри юни, 2019.

Има много непостигнато за нашия град, но считам, че Казанлък е на добро ниво в областта и в страната и като развитие и като индустрия, и като инфраструктура, и като възможности за живот и трябва да продължи да се развива в тази посока, за да има своето достойно място.

Галина Стоянова: Аз живея в моя град и приех да бъда част от неговото управление, защото искам да остана заедно с децата и внуците си тук и да се чувствам добре, това е основното, което ме накара да работя за града си.