Казанлък обедини всички институции за по-добро решаване на въпроса със сигурността на гражданите

11 Октомври 2018, 17:33 |

Националната среща на тема: „Обществен ред и сигурност“ във връзка с инцидента в първия учебен ден на 17-ти септември в центъра на Казанлък се проведе днес в камерната зала на Дом на културата „Арсенал“. Инициирана от Председателския съвет на Общински съвет – Казанлък, тя събра на една маса представители на всички институции, ангажирани с въпросите на реда и сигурността, спокойствието и безопасността на жителите на Община Казанлък.

В дискусията участваха Кметът на Казанлък Галина Стоянова, вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народните представители от Старозагорски избирателен район, ПП ГЕРБ, Маноил Манев - член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и Борис Кърчев, ръководители на органите на реда в региона и социалните служби, кметове на съседни общини и населени места, училищни директори, представители на неправителствени организации и медии, граждани.

Актуалната тема бе разгледана като важна не само на национално, но и на международно ниво. След проведените в рамките на три седмици срещи с общински съветници и обсъдени предложения, по време на срещата всяка от институциите представи своя статистика за ромското малцинство през последните три години. „Няма място с трайно влошена обстановка.“, отчетоха от ОД на МВР Стара Загора, а социалните служби заявиха: „Нямаме притеснения за справяне със ситуацията!“. 

Община Казанлък ще подкрепи набелязаните мерки от Общински съвет – Казанлък, а именно:

-         Засилено видеонаблюдение в съседния ж.к.“Изток“ и жилищните блокове в района на ромската махала;

-         Допълнителен щат към Общинска администрация за контрол по Общинските наредби от следващата година, тъй като поне половината от тях засягат „опазване“ на обществения ред и общинското имущество;

-         Засилване на полицейския патрул в района на махалата и околността. Старозагорските депутати допълниха конкретни предложения за включване на кадрите от Полицейската школа в практическите полицейски занятия и стажове за подготовка на терен в посока развитие на форма на „дуално обучение“. Включване в работата на оперативните дежурни по сигурността на общински служители, с отношение към опазването на обществения ред;

-         Като положителен пример бяха отчетени сериозните мерки, предприети от Община Казанлък срещу силната музика и шума в района с делегирани права на полицаите да се намесват и конфискуват уредбите на нарушителите;

-         Да продължат засилените санкции за незаконно придвижване на каруци не само в града, а и в цялата община;

-         Да продължи премахването на незаконни постройки, защото Законът е над всички и няма толерирани етноси;

-         Иницииране на национални законови промени за качеството на образованието, като единните разходни стандарти на училището трябва да бъдат обвързани с показаните резултати от образованието на учениците;

От представените статистики за последните три години на различните институции Казанлък бе посочен като добър пример за ромска интеграция още от 5-годишна възраст. Няма нито едно необхванато за образование дете на територията на ромския квартал „Казмера“ в града. Работата на учителите с ромски деца е много активна и индивидуална и по населените места, включително в селата, където преобладава ромското население. Още от първи клас с всички деца, независимо от тяхната етническа принадлежност учителите работят като с равноправни граждани на България и момичетата и момчетата се развиват добре. На територията на цялата община 81% от ромските деца са привлечени към подготовка и включване в образователната система, посочи в представянето на направеното от Общината Кметът Галина Стоянова.

Пред присъстващите участниците в срещата обърнаха внимание на вредното влияние върху хората на феномена „фалшиви новини“. Не етническите конфликти, а щетите от хулиганските прояви и вандализма са общ проблем на България.

Представители на ромските общности от града и региона заявиха готовност да продължат работа в посока обхващане на децата за образование и повече усилия за намиране на адекватни партньори сред ромите за по-добра комуникация между тях и институциите.

Вицепремиерът изрази задоволство от полезния диалог и обобщи, че „Казанлък е по-скоро община за пример“. Валери Симеонов отбеляза „сърцатата работа на казанлъшките учители с децата, добрата практика за защита от шума в околната среда и добрата резултатност по темата сигурност“.

Участниците в срещата се обединиха около позицията, че в Казанлък няма етническо напрежение и техният диалог дава гаранции, че институциите работят заедно за реда и сигурността на всички жители на общината.

Пресцентър на община Казанлък