Казанлък посрещна мощите и иконата на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

14 Август 2017, 17:37 |

Казанлъшките духовници, православието и кметът Галина Стоянова посрещнаха в Града на розитена площад „Севтополис“ светините, донесени от епархийското ръководството на Старозагорската митрополия от едноименния храм в град Стара Загора.

С литийно шествие Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Западно- и Средноевпорейски митрополит Антоний поведоха по централните улици на града множеството за поклонение към храма „Успение Богородично“, който отбелязва своя храмов празник утре на големия християнски празник. Духовниците отслужиха бдение и опело на Света Богородица в навечерието на Богородичния празник.

Храмът в родния град на Негово Високопреосвещенство Киприан ще остане отворен за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята до полунощ тази вечер.

Отбелязването на големия християнски празник в Богородичния казанлъшки храм ще започне утре в 09,00ч. с отслужване на Божествена Света литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, съвместно със Западно- и Средноевпорейски митрополит Антоний и духовниците от Казанлък. За богомолците, които желаят да се поклонят пред светинята в празничния ден църквата ще остане отворена до 16,30 ч.

Поклонението пред светините на Свети Николай Мирликийски Чудотворец в Казанлък е организирано от епархийското ръководство на Старозагорската митрополия, за да направи още по-величествено честването на Богородичния празник за съгражданите на Негово Високопреосвещенство Киприан.

Програмата на тържествата за Голяма Богородица превръща Казанлък в домакин на големия духовен празник за православието в региона.

 

Пресцентър на община Казанлък