Казанлък празнува 141г. от Освобождението на България

03 Март 2019, 10:17 |

С церемония по издигане на националния трибагреник на централния площад „Севтополис“ в Казанлък бе отбелязана 141–та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Ученици на СУ"Екзарх   Антим I" изпълниха литературно - музикална композиция, посветена на националния празник Трети март.

На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет – Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.

Тържествените чествания за 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство ще продължат на Шипка. В 11 часа е началото на официалната част пред Паметника на Свободата. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България. Слово на признателност към саможертвата на героите на Националния празник ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която ще приеме и строя на почетния караул.

Ритуалът по поднасяне на венци и цветя, в почит на подвига на героите на българското Опълчение и Съюзническата армия е с начален час 12.30.

Автобусите, организирани от Община Казанлък към Шипка ще тръгнат обратно от върха към града след 14,00ч.

Пресцентър на община Казанлък