Казанлък с отличие в престижния конкурс „Сграда на годината“

14 Декември 2017, 21:51 |

Община Казанлък бе наградена в категория „Паметници на културата“ с проекта за „Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони“. Обявяването на отличените в общо 12-те категории на националния конкурс стана тази вечер по време на официална церемония в София. Приза от името на Кмета Галина Стоянова прие главният архитект на Общината Георги Стоев, в присъствието проектантите по проекта от екипа на „Архитектура и наследство“ ООД – Пловдив - архитектите Петкана Бакалова и Петър Петров –и изпълнителя „Пи Ес Пи“ ЕООД с управител Юлиан Димов. Инвеститор на проекта е Община Казанлък.

Проектът за защитна и експонираща двете гробници Хелвеция и Грифони сграда, във вид на съвременен археологически музей, е реализиран на територията на „Долината на тракийските царе“, където се намират откритията на покойния д-р Китов, край град Шипка, в границите на археологически резерват, „Комплекс от тракийски гробници“, обявени за паметници на културата с категория „национално значение“. Самата долина има статут на „Територия за охрана на историческия пейзаж“.

В процеса на реализация на проекта всички участници в него се водят от принципа за минимална намеса в околната среда. Културният пейзаж е съхранен, историческият – реконструиран, а формата на тракийските могили –възстановена. Автентичността на археологическите структури е запазена чрез прилагане на нови, нетрадиционни методи и технологии, а към тях е изграден и Информационен център, съобразен изцяло със съхранението на културния пейзаж. 

Наградата за Община Казанлък за проекта „Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони“ определи компетентно, 32-членно жури с участието на изтъкнати архитекти, проектанти и строители под председателството на заместник-министъра на МРРБ Деница Николова.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Конкурсът се организира за пета поредна година под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП.

 

Пресцентър на Община Казанлък