КАЗАНЛЪК СЕ ПОБРАТИМИ С ДИДИМОТИКА, ГЪРЦИЯ

04 Септември 2021, 19:00 |

„Уважаеми приятели от Дидимотика, днес е знаменателен ден за двете общини, тъй като едно дългогодишно приятелство ще се скрепи с подписите на кметовете.“, приветства гръцките гости Кметът на Казанлък на срещата в Зала №6 на Община Казанлък. За кмета на община Дидимотика, Гърция Ромилос Хаджияноглу и представителите на общинското ръководство Галина Стоянова припомни първите стъпки на сближаване между двете общини. „Във връзка с тези добри взаимоотношения беше редно да пристъпим към побратимяване.“, обобщи тя и отбеляза „дистанционната“ 2020 година, която е забавила събитието. Кметът на Казанлък благодари за приятелството, „което да изпълни културата, бита и живота на двете общини“.

 „Надявам се, че сме в началото на добрите взаимоотношения по между ни! Хората могат да дадат по-голяма сила и тежест на това споразумение.“, заяви Ромилос Хаджияноглу. „Настроението и топлината тук са като в родния ми град!“, сподели кметът на Дидимотико. От гръцка страна отбелязаха трудолюбието на хората и богатото древно културно наследство, което трябва да бъде съхранено и представено пред света.

В подписания меморандум за разбирателство и сътрудничество се посочва, че „двете страни ще насърчават обмена в различни сфери: култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други, от взаимен интерес“.

Първата официална среща при Кмета Галина Стоянова на тема побратимяване с гръцката община се проведе през ноември 2019 г. Още тогава Кметът на Казанлък увери новите приятели, че ще се сприятелят не само с Казанлък, а с всичките 12 побратимени градове и подчерта колко са важни международните отношения за младите хора и културните среди. Побратимяването е естествено продължение на създадените добри взаимоотношения с гръцките приятели през последните четири години: те гостуваха на Фестивал на розата в Казанлък през 2018 г., техен хор участва в Музикалните празници „Петко Стайнов“ през същата година, а през лятото Смесен хор „Петко Стайнов“ „върна визитата“ на честванията на крепостта „Кале Панаир“...

Решението за сближаване и обмен между двете общини е взето от Общински съвет – Казанлък на 28.03.2019 г. В него е посочено, че Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция с население от 8 799 души. Дидимотика е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.