КАЗАНЛЪК СЕ ПОКЛОНИ НА ГЕРОИТЕ НА ШИПКА

03 Март 2020, 18:30 |

Стотици родолюбиви казанлъчани се изкачиха на легендарния връх Шипка, за да отдадат почит на героите, дали живота си за Освобождението на България. Първите венци и цветя пред Паметника на Свободата бяха на Кмета на Казанлък Галина Стоянова и Областния управител Гергана Микова. На Шипка бяха и президентът на Република България Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Нито предупрежденията на Здравните служби, нито силният вятър и гъста мъгла попречиха на родолюбивите българи да склонят глави пред саможертвата на техните предци на чутовния връх.

Техни Високипреосвещенства митрополит Великотърновски Григорий и Старозагорски Киприан отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите воини: „Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, Опълченци и мирни граждани, загинали мъченически за нас, да ни има днес в свободна България! Поклон пред паметта на хилядите руски воини, които братски идват да освободят изстрадалата ни Родина и на дело, полагайки живота си, отстояват силата на православната ни любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни, да търпят ужасни страдания, но да не се отрекат от Род и Вяра, от православната си надежда и свобода!“, каза в молитвата си Дядо Киприан. Той помоли: „Да съхраним нашата Майка България в едно сърце, в една вяра, в една надежда и една любов! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете!“.

Честит празник, България!