Казанлък се поклони пред паметта на Апостола на Свободата

19 Февруари 2019, 14:36 |

„Васил Левски ще продължава да привлича паметта на нашата нация, да събира неподправения му патриотизъм и родолюбие, съчетани с безпримерна отдаденост и така ще остане винаги! Защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре!“, каза във възпоменателното си слово пред барелефа на Апостола д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“. Той припомни активната революционна дейност, мобилизирала само за няколко години 1014 души от всички обществени прослойки в 202 революционни комитета в цялата страна за организирана борба за освобождението на Отечеството. „Левски привлече всеки, независимо от пол, занятие, класа, възраст.“, припомни думите на Дядо Вазов историкът.

С едноминутно мълчание на колене казанлъчани се поклониха пред паметта на Апостола на Свободата. Признателни жители на Долината на розите от всички възрасти обсипаха монумента на Васил Иванов Кунчев с венци и цветя.

Възпоменателните прояви в Казанлък за 146 години от обесването на Васил Левски започнаха с отслужване на панихида в негова памет в храм „Свeта Троица“, църквата, където йеродякон Игнатий е участвал в богослужение в града. Първите цветя в деня на преклонение пред подвига на Апостола бяха поднесени пред паметната плоча в църковния двор. По традиция, цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на булевард „23 пехотен Шипченски полк”. Ликът на Левски бележи сградата, където в миналото се е намирал ханът на баба Гана, подслонявала неведнъж Апостола при идванията му в Казанлък.

Паметното шествие премина по централната главна улица до барелефа на Васил Левски в едноименния жилищен комплекс. В тържественото честване на Община Казанлък за делото и личността на Дякона участваха деца от Центъра за настаняване от семеен тип в гр.Казанлък с ръководител Пенка Антонова, барабанчиците на ОУ“Свети Паисий Хилендарски“, деца от Държавна детска градина „Детелина“ към Министерство на отбраната с директор Григор Бошнаков и певчески състав „Еделвайс“ към Общински пенсионерски клуб „Розова долина“ с ръководител Величка Димитрова.

Пресцентър на община Казанлък