КАЗАНЛЪК СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД САМОЖЕРТВАТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

18 Февруари 2022, 13:00 |

ОТЕЦ МОТЕВ: СРЕД ВСИЧКИ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВЕЛИКО СТОИ ИМЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

С отрупан с цветя бюст-паметник на Васил Левски Казанлък почете 149 години от гибелта на Апостола на българската свобода.

Сутринта в катедралния храм „Света Троица” казанлъшки свещеници отслужихаа панихида в памет на Апостола. Църквата е известна с факта, че именно там Левски излиза от прикритието си показвайки пред местните духовници, че той е Йеродякон Игнатий и служи заедно с тях вечерно богослужение. В словото си за Дякона отец Петко Мотев, архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия, посочи: „Сред всички герои на България най-велико стои името на Васил Левски. Вечно свежи и заразяващи остават идеите на Апостола на свободата.“, отбеляза той и призова: „Нека светлата и величава саможертва на Апостола ни бъде пример на всички българи да служим за величието на България!“.

След панихидата казанлъшки ученици се поклониха пред паметната плоча на Апостола на бул.“23 Пехотен Шипченски полк“, близо до някогашния дом на Баба Гана, която е приютявала Дякона при посещенията му в Казанлък.

Пред бюст-паметника на героя на България историческо слово за героя на България поднесе директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова. „Няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята.“, отбеляза тя. „В сърцето на всеки българин винаги има една частица на искрена благодарност и преклонение пред Левски.“, каза Добрина Матова. “Неговото духовно наследство е събрало вечни идеи. Левски създава съвършената хармония между делата, мислите, хората, писаните и неписаните идеи, които обобщава неподражаемо в живота.“, припомни тя пред събралото се множество.

Кратка литературно-музикална програма, в памет на Апостола представиха деца от Клуб „Млад библиотекар“ към Народно читалище „Алеко Константинов“, село Ясеново и Държавна детска градина „Детелина“ към Министерството на отбраната. Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание. По традиция, цветя бяха поднесени от представители на Общински съвет – Казанлък и Общинска администрация, политически партии, културни институти, патриотични организации и родолюбиви казанлъчани.