Кметът на Казанлък посрещна представители на 12 руски региона и туроператори

20 Април 2019, 16:41 |

Галина Стоянова приветства високопоставени гости от 12 руски региона и туроператори днес в Музея на розата в Казанлък. Градът на розите и на тракийските царе е включен в опознавателен маршрут за посещения, заедно с Велико Търново и Стара Загора.

„Много се радвам, че сте имали възможност да посетите Шипка, както Паметника на свободата на върха, така и храм-паметника „Рождество Христово“, защото за Казанлък това е много важно историческо място.“, приветства Кметът на община Казанлък руската делегация. „Казанлък е част от боевете в Руско-турската Освободителна война и тук живеят много признателни българи, които и днес си спомнят за героите с благодарност и с голямо умиление посрещат руските гости, както и ние правим това.“, каза Галина Стоянова. Тя разказа за над 20-годишното приятелство с  побратимения руски град Толиати, за националния символ на България – роза Дамасцена, която се отглежда в красивата Долина и световноизвестното розово масло, за древната история в региона, както и за икономическите постижения на Казанлък: „ Тук е икономическият ентър на страната в сферата на военното производство, машиностроенето и хидравликата.“, обясни Стоянова.

23 високопоставени представители, сред които министри, ръководители и членове на туристическите администрации на Руската федерация гостуват в България по повод наскоро провелата се във Велико Търново Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, която цели  да насърчи туристическите пътувания между страните.

Високопоставените руски посетители получиха сувенири за спомен от Долината на розите и на тракийските царе, разгледаха Музея на розата, за да се запознаят с историята на традиционното розопроизводство в региона и покана от Кмета да посетят отново Казанлък по време на Фестивала на розата 2019, който предстои в началото на месец юни.

 

Пресцентър на община Казанлък