Кметът на Казанлък участва в първа копка на нов параклис в Гарнизона

16 Май 2019, 13:11 |

Галина Стоянова участва в тържествена церемония за полагане на основен камък на нов параклис в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък. Заедно със заместник- областния управител на Стара Загора Димитър Драчев и командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов тя символично даде начало на градежа на новия православен храм, който ще носи името „Свети Великомъченик Димитър Солунски”.

Полагането на първа копка бе определено от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан като „първото сакрално дело в изграждането на всеки един храм“. Дядо Киприан отслужи специален църковен ритуал, в съслужие с казанлъшки свещеници. В словото си към присъстващите той подчерта важното място на Храма в религиозния живот: „В него се съсредоточава църковният живот на вярващите, където ежедневно отправяме нашите молитви към Бога. Той вижда делата ни и нашите помисли, и се радва, когато заедно и в единомислие вършим неговото дело”, каза в словото си Негово Високопреосвещенство.

„Поддържането на изконната връзка на Българската армия и Българската православна църква е от фундаментална важност за запазване на моралните ценности и добродетели, поддържане на войнския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите.“, отбеляза в обръщението си към гостите на тържеството бригаден генерал Пламен Йорданов. „В исторически план тази връзка винаги е била силна и е носила белезите на единството в общата им цел за съхранение на българщината и отстояване на традициите и самобитността на българския народ.”, заяви той.

Проектът за изграждане на параклиса е дарен на 61 Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък от Старозагорска митрополия. Начело на творческия екип е архитект Петър Влахов, бивш главен архитект на община Стара Загора и автор на множество архитектурни проекти в региона.

Пресцентър на община Казанлък