КМЕТЪТ: “НАШАТА ДОЛИНА ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ ПРИЗНАТЕЛНА ЗА РАБОТАТА НА ПРОФ. Д-Р ГЕОРГИ КИТОВ”

14 Декември 2023, 19:30 |

Изложба по повод 80 г. от рождението на големия български археолог проф.д-р Георги Китов бе открита в Исторически музей ,,Искра" в Казанлък. 

В нея за първи път са представени и непоказвани експонати от фонда на културният институт открити от проф. Китов при неговите експедиции в Долината на тракийските царе. Те са изцяло реставрирани. Идеята за тази изложба е на кметът Галина Стоянова“, каза директорът на ИМ ,,Искра”, д-р Момчил Маринов.

,,Благодаря на Община Казанлък и ИМ ,,Искра“ за тази изложба. Смятамj, че ще бъде интересно за казанлъчани да видят всички тези реставрирани експонати – непоказвани до сега „заяви спътницата на проф. Китов, археологът Диана Димитрова. Тя е предоставила табла които представят целия житейски и творчески път на Георги Китов. Проф. Николай Овчаров бе категоричен, че делото на Китов остава. ,,Това е не само заради всички находки, а и защото Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова успя тези паметници, които откриха Китов и екипа му да ги превърне в обект на културния туризъм“, допълни той.

,,Нашата долина ще бъде винаги признателна за работата на проф. д-р Георги Китов ,защото известността на Казанлък, освен с розите започна да набира скорост след усилената работа на археолога, който направи тези открития. Тази изложба е в памет на Георги Китов, но искам да я приемете и в памет на Стефан Дамянов - бившият кмет на Общината. Трябва да отчетем неговата заслуга да се спасят находките, да се направи трезора, да се рекламира и търси известност за Казанлък по света. Ако не го признаем ще бъде страшно несправедливо. Светла му памет на д-р Китов – никой не може да изтрие златните букви с които той се записа в историята на България и на нашата Долина „каза пред присъстващите кметът на Община Казанлък. Галина Стоянова съобщи, че се подготвя проект за разширяване на трезора и експозицията с ценни находки на Исторически музей ,,Искра“.