Консултации за съставите на СИК за Евроизбори 2019

17 Април 2019, |

Днес, 17 април в заседателната зала на Община Казанлък кметът Галина Стоянова проведе консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/ за предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019  г. Тя пожела конструктивната комуникация да продължи и при провеждането на Eвроизборите тази година.

Според разпоредбите на Изборния кодекс, в тези консултации участват парламентарно представените в 44-то Народно събрание - ПП „ГЕРБ”, КП „БСП за България“, ПК „Обединени патриоти“, ПП „ДПС“ и ПП „Воля“, както  и партиите и коалициите, които имат избрани членове в Европейския парламент - КП „Реформаторски блок“, КП „България без цензура, ВМРО-БДН, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“.

Със заповед на Кмета на община Казанлък № 461/29.03.2018 г. са образувани 87 избирателни секции на територията на общината. До 11 май 2019 г. е срокът, в който избиратели с трайни увреждания могат да подадат заявление за включване в списъка за гласуване с подвижна избирателна секция, която ще е под №88.

Съставите на СИК се определят според броя на избирателите, в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение на РИК в община Казанлък ще има 7 секции с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 81 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в Казанлък ще участват със следните бройки в секционните комисии: ПП „ГЕРБ” – 264 души, КП „БСП за България“ - 220, КП „Обединени патриоти“ – 88, ПП „ДПС“ - 88, ПП „Воля“ – 88, КП „Реформаторски блок“ - 15, КП „България без цензура, ВМРО-БДН, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ – 15.

Пресцентър на община Казанлък