Коронясване на Царица Роза 2018 с най-старата запазена корона

01 Юни 2018, 23:45 |

Царица Роза 2017 Цветелина Илиева короняса новата Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева на официална церемония тази вечер на площад „Севтополис“ в Казанлък: „Благодяра ви за топлото посрещане! Да съм царица на най-красивия български град Казанлък е огромна чест за мен и съм изключително признателна на всички, които ми я оказаха! Надявам се да допринеса за представянето на Долината на розата и на тракийските царе в пълния им блясък пред света!“, благодари новата Царица.

Миналогодишната Царица Роза Цвети Илиева съобщи: „В чест на 50-годишния юбилей тази вечер Царицата ще бъде овенчана с най-старата корона, съхранявана в Музея на розата.“ и й пожела „Да цъфтиш и да разнасяш аромата на красивата българска роза по целия свят!“.

По традиция, ключът на града бе връчен от кмета на община Казанлък Галина Стоянова: „Голяма радост и чест е за мен да връча ключа на 50-та Царица Роза Михаела Хаджиева!“ и й пожела: „През следващата година да бъде посланик на Казанлък по целия свят! Нека сбъдне своите мечти и направи така, че проекти и каузи на младите хора в Казанлък да се сбъднат!“. Кметът на Казанлък се обърна към всички казанлъчани, които се трудят и живеят тук, към всички онези, които са далеч, някъде по света: „Да сте здрави, да постигате своите лични успехи и винаги да носите Казанлък в сърцето си!“. Галина Стоянова посочи за пример новите Почетни граждани на Казанлък: проф.Теньо Попминчев, един от най-младите изтъкнати учени на света, възпитаник на Теодоси Теодосиев, който си дойде от САЩ за Тържественото заседание днес на Общински съвет – Казанлък и другия: „Който всеки ден можем да срещнем в Казанлък, но със своето достойнство име и авторитет заслужи най-високото отличие на Япония и японския император – хореографът Христо Стоянов.“, каза Кметът на Казанлък. „Нека си пожелаем здраве! С делата си да славим този град и нека нашите наследници се гордеят с Казанлък, както ние се гордеем със своите предци! Честит празник!“, приветства Галина Стоянова своите съграждани за Празника на града.

С пресъздаване на тракийски ритуал за силата на Богинята майка, изпълнен с нейните жрици – извор на възраждането и новото начало започна спектакълът по коронясване на 50-та Царица на Долината. Символично пречистване на енергията извършиха древни тракийци с факли, а след тях момичета с цветя подготвиха посрещането на Царица Роза.

В спектакъла участваха танцовите състави при Народно читалище „Искра – 1860“ – автор и реализатор на представлението и златните танцови двойки на Клуб по спортни танци „Киара – Н“.

Специалната публика от депутати от Старозагорски избирателен район, Областна управа – Стара Загора, Община и Общински съвет – Казанлък, приятелите на Казанлък от побратимените градове, приятели на Града на розите се наслади на ярко  шоу с фойерверки.

Празничната вечер продължава с едни от любимците на родната поп музика Маргарита Хранова и Любо Киров и техните хитове.

 

Пресцентър на община Казанлък