КРИЗИСНИЯТ ЩАБ В КАЗАНЛЪК - С ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ ЗА ГОДИНАТА

31 Януари 2022, 12:00 |

ОТ ЩАБА АПЕЛИРАХА КЪМ ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ПИКА НА ПЕТАТА COVID ВЪЛНА

Първи кризисен щаб за годината за справяне с пандемията се проведе днес в Зала №6 на Община Казанлък. В него участие взеха представители на: общинското ръководство, на двете здравни заведения в града, РПУ – Казанлък, РСПБЗН - Казанлък и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в община Казанлък.

Причина за провеждане на щаба бе заповедта на РЗИ - Стара Загора и ръстът на заразените в община Казанлък - от 515 души към 24 януари 2022 г. на 599 болни към днешна дата.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че към момента няма затворени детски ясли и детски градини в град Казанлък и не се предвижда такова. За да се гарантира работата им, предвид намалената посещаемост на детските филиали по населени места, персонал от тези филиали бива пренасочван към детските заведения в Казанлък.

Що се отнася до приема на ковид болни в месната болница, управителят на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова заяви, че няма неприети болни, заради липса на легла. Тя посочи, че реанимацията е запълнена на 90%, но подчерта, че въпреки голямото натоварване във всички отделения, го няма напрежението за липса на легна, както бе по време на четвъртата ковид вълна.

Натоварване се наблюдава и в ДКЦ Поликлиника – Казанлък. Управителят д-р Красимир Пейчев заяви, че казанлъчани се доверяват на covid кабинета, като търсят услугите на рентгеновия и имунизационния кабинети.

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите посочиха, че в заведенията на територията на общината се спазват въведените мерки за заетост от 50 на сто, но изразиха притеснение относно извършване на проверки на клиенти от самия персонал.

Членовете на Щаба апелираха към отговорно поведение по време на пика на петата covid вълна не само към себе си, но и към околните.