Мащабният проект в ж.к.“Изток“ е завършен!

22 Юли 2018, 14:29 |

Днес в ж.к.“Изток“ се проведоха официалните церемонии по откриване на 4 улици и 2 междублокови пространства, реконструирани и рехабилитирани в рамките на проект „Обновяване на градската среда в град Казанлък“.

„Радвам се, че Ви посрещаме на празник!“, приветства гостите Кметът Галина Стоянова: заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати от Старозагорски избирателен район, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на местната управа, Общинския екип по проекта и фирмите – изпълнители, жители на ж.к.“Изток“. Галина Стоянова определи като още една „сбъдната дългогодишна мечта“ облагородения район: „Да живеем тук, на красиво, топло и много уютно място.“. Кметът на Община Казанлък припомни дългата предистория и трудности, за да стане факт изършената работа и побърза да обяви, че реконструкциите продължават и в други райони на квартала – следва проектът между блокове № 45 – №60, през 2019г. ще се работи и в останалите междублокови пространства.   

От създаването на квартала през 60-те и 70-те години на миналия век под името ж.к.„Източно разширение“ във времето той се разраства до най-големия казанлъшки жилищен комплекс „Изток“. В 60-те жилищни блока живеят близо 13 000 души, повече от една пета от общия брой казанлъчани. За половинвековното си съществуване това е първото цялостно обновяване на значителни по големина жилищни зони в него.

С огромна молба към всички се обърна Цветан Цветанов: „Нека да съхраним това, което е направено, за всички положени усилия! Всеки един, който живее тук, който ще гостува тук ще се възхищава на направените площадки, пълни с деца.“, посочи той. „Знайте, че всичко, което е направено тук е направено с любовта, с обичта на цялата Общинска администрация, водена от Галина Стоянова!“ и заяви подкрепата на правителството  към големите усилия на „мъжкото момиче на Казанлък“ да го прави все по-добро място за живеене . От сигналите в разговорите си с местните хора и оплакванията, че новите улици се превръщат в скоростни отсечки Цветан Цветанов отправи и още един призив: „Самите ние да се пазим взаимно!“. Той пожела на жителите повече детски усмивки, щастливи родители, баби и дядовци.

Благодарности за преобразяването на квартала поднесоха дългогодишни жители на ж.к.“Изток“ . Тържествен водосвет благослови пожеланията на казанлъчани да се радват на придобивките, да ги поддържат и пазят.

До ул. „Кремона“, южно от блок №20 е изградено ново междублоково пространство на площ от 10 000 кв.м., от които около 5 000 кв.м. са новопосети тревни площи. Засадени са около 42 млади дръвчета и над 3 300 нови храста и цветя. В Зона за отдих 1 е изградена детска площадка, оборудвана с клатушка, къщичка за игра и комбинирано детско съоръжение с пързалка, стълбичка и къщичка, разположени са 16 пейки и 5 дървени перголи с пейки за почивка. На площ от около 4 600 кв.м. в района на зоната за отдих е облагороден с нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 3 дка асфалтова настилка и са обособени паркоместа.

Източно от блок №23 е изградено друго, ново междублоково пространство – Зона за отдих 2. На площ от 10 000кв.м. са изградени, от които около 5 000 кв.м. са новопосетите тревни площи. Засадени са около 90 фиданки и над 3 400 храста и цветя. В Зона за отдих 2 са построени 3 детски площадки, оборудвани с клатушки, къщички за игри и комбинирани детски съоръжения с пързалки, стълбички и къщички, люлки и въртележка. Създадена е спортна зона, оборудвана с фитнес уреди, рампа за скейтборд, 3 маси за игра на тенис на маса и 3 маси за игра на шахмат. В долната част на междублоковото пространство върху площ от 600 кв.м. е изградено спортно игрище за волейбол и баскетбол. На общо 7-те нива на пространството са монтирани 7 дървени перголи с пейки и 47 пейки за отдих. На площ от около 4 800 кв.м. в района на зоната за отдих е облагороден с нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 5 дка асфалтова настилка и са обособени паркоместа. Монтирани са 3 камери за видеонаблюдение.

 

Край двете нови зони за отдих в ж.к.“Изток“ са изградени нови парково и улично осветление, поливна система.

 

Реконструирани са 4 основни улици в най-големия жилищен квартал в Казанлък: „Капитан Петко Войвода“, „Кремона“, „Сент Ерблен“ и „Верия“, прилежащите им тротоари с обща площ над 9 400 кв.м., ремонт на уличното платно и полагане на асфалт на обща площ над 22 300 кв.м., съществуващите бордюри бяха подменени и изградени нови. В района на кръстовищата е оформен понижен тротоар за създаване на достъпна среда на хората с увреждания. Коригирано е нивото на съществуващите ревизионни шахти, дъждоприемни отводнителни улеи и решетки и са изградени нови. Положена е хоризонтална маркировка и вертикалната сигнализация на улиците. Изградено ново енергоспестяващо улично осветление.

С церемониите се отбелязва приключване на строителството по обновяване на обществено значими обекти на територията на жилищен квартал „Изток“ в град Казанлък. Проект „Обновяване на градската среда в град Казанлък“ на стойност близо 5 600 000лв. е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. със 100% безвъзмездна финансова помощ.

Официалните гости посетиха и обновената Детска градина №1“Здравец“ и споделиха радостта от красивите промени на детското заведение, създадено през 1974г. Ремонтът на една от най-големите детски градини в града по ОПРР“Образователна инфраструктура“ е част от изпълението на приоритета на Община Казанлък за създаване на по-добри условия за децата и гарантиране спокойствието и сигурността на родителите.

 

Пресцентър на община Казанлък