На Томина Неделя кметът Галина Стоянова получи дар от Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан

26 Април 2020, 11:00 |

На Томина Неделя Старозагорският митрополит Киприан отслужи Света Божествена Златоустова литургия в храма на девическия манастир „Въведение Богородично” в Казанлък. Службата в Казанлък бе част от богослуженията, които Негово Високопреосвещенство отслужи по време на Страстната седмица и Светлата Седмица в Стара Загора, Шипка и Мъглиж.

Сред неколцината казанлъчани дошли на литургията в храма на девическия манастир бе и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на един от дванайсетте Христови ученици - Свети апостол Тома.

Той е известен с прозвището Тома Неверни, тъй като не повярвал на разказа за появата на Спасителя сред десетте апостоли и поискал категорично доказателство и заявил, че няма да повярва на вестта за Христовото Възкресение, докато не види с очите си Спасителя и не се докосне до неговите рани.

В края на служението, обръщението си към кмета на Казанлък и присъстващите в храм „Въведение Богородично“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за почна с мисълта на Свети Василий Велики, който казва, че между Църквата и държавните власти трябва да има не само сътрудничество, но и симфония в действията, за да бъдат максимално полезни за гражданите. „Слава Богу тази прекрасна мисъл доказва правотата си през вековете и беше проявена отново на дело в една прекрасна съвместна инициатива на Старозагорска Света Митрополия, на Община Казанлък и Казанлъшката духовна околия – „Великден у дома““, каза Митрополит Киприан. Той поясни, че в инициативата са участвали деца, които са споделили празничните си вълнения по подготовката и посрещането на най- големия християнски празник – Възкресения Христово: „Поради извънредното положение в страната ни тази година посрещането на Пасха беше предимно по домовете. Но това не попречи на хората с вярващи сърца на прекрасния ни град Казанлък, а и в цялата община да покажат радостта и дръзновението си по повод празника и да ги споделят в снимки и видеоматериали.

Благодарение на изключителната съпричастност на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на целия екип, инициативата придоби огромна популярност“, каза Митрополит Киприан и обърна внимание на мирния и радостен дух на посланията, изпратени от участниците във Великденската инициатива.
Негово Високопреосвещенство изрази благодапност на всички участвали в инициативата, както и на хората благодарение на които тази инициатива е придобила такава масовост, на Община Казанлък и лично на кмета Галина Стоянова.

„Нека Пасхалната радост да топли душите ни през всичките дни на годината и да дава сили на добрите ни сърца, и тепърва да се радваме на хората и на техните дела. И във времето, ако имаме тази възможност, да наградим всички деца, които участваха в тази прекрасна инициатива“, обърна се в заключение Старозагорският митрополит.

На кмета Галина Стоянова той подари ръчно изработено великденско яйце, което също участва в съвместната Великденска инициатива на Община Казанлък и Старозагорска митрополия.