НАЧАЛО НА ДЕСЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МИНИПРИНТ

01 Юни 2022, 19:00 |

СЪЗДАТЕЛЯТ НА ПРЕСТИЖНИЯ ФОРУМ ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ БЕ ОТЛИЧЕН ОТ КМЕТА С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ГРАДА

Като привилегия определи успешния опит да се срещнат различни гледни точки в мирен диалог в наши дни чрез малките графики директорът на Художествена галерия – Казанлък Пламен Петров при откриването на „МИНИПРИНТ - 2022“. „Над 180 автори от цял свят, от повече от 40 държави присъстват в тазгодишната изложба в Художествена галерия - Казанлък.“, съобщи той и отбеляза заслугата за изградените мостове на доверие между авторите на създателя на „МИНИПРИНТ“ – казанлъшкият художник Петър Бояджиев. Той живее и работи от десетки години в Канада, но постави началото на престижния форум в родния си град. „Хиляди артисти чуват името Казанлък заради малката графика.“, отбеляза Пламен Петров.

Петър Бояджиев припомни „скромната идея в началото, която с времето се оказава, че позволява голям мащаб и получава огромен отзвук.“. Авторът на идеята разказа, че през годините малки графики са представяни от повече от 460 артисти от над 50 страни, наградените са 65, от които 20 интернационални творци трайно присъстват всяка година.

Кметът на Казанлък отличи Петър Бояджиев с Почетен знак на Казанлък: „Тази година Петър Бояджиев наистина е побрал света в галерията! Не само като автори и страни, но и като професионализъм и високо майсторско качество, бих казала – ювелирно, за което му благодаря!“, каза Галина Стоянова. Тя отбеляза, че Петър Бояджиев като творец е обединител и това е негова заслуга в проекта „Малка графика“, нещо повече - той е предпочел да организира престижния форум в родния си град. „Този разказ за Казанлък пред света е много скъп!“, отбеляза Галина Стоянова. „Това е заслуга и за Почетен гражданин на Казанлък, с това трябва да е изпълнено съдържанието на почетното звание.“, заяви Кметът на Казанлък и бе посрещната с бурни аплодисменти.

Първата категория за класическа техника в тазгодишното издание на МИНИПРИНТ спечели Беа Ван Дер Хайдден от Нидерлания, която бе сред публиката и лично получи отличието си. Във втора категория, на фона на изключително интересни артисти от цял свят бе отличен Марек Гризб от Полша.

Международната изложба за съвременна малка графика МИНИПРИНТ в Казанлък е годишна проява, която среща различни гледни точки към творбите и дава пространство за среща между традиционни и експериментални подходи с високо техническо качество и дълбочина на въображението. Утвърдена в годините, изложбата МИНИПРИНТ е част от традиционния културен календар на Казанлък.

Посетителите имаха възможност да посетят и изложбата с наградени през годините творби в Музея на фотографията, където бяха приятно изненадани с красиви музикални изпълнения от френската популярна музика.