Наградиха участниците във „ВЕНЧАЙТЕ БЪЛГАРИЯ С ЛАВРОВИ ВЕНЦИ“

01 Март 2020, 20:35 |

Официалното награждаване на победителите от националния конкурс за есе или стихотворение "Венчайте България с лаврови венци", организиран от Община Казанлък, се състоя тази вечер в залата на Културно-информационния център на ул.“Искра“№4. В навечерието на националния празник на Република България Община Казанлък събра млади таланти от всички краища на страната, които съхраняват с детски разказ героичното минало на своите предци.

„Благодаря Ви, че идеята на Кмета Галина Стоянова е срещнала Вашето желание!“, каза на момичетата и момчетата заместник-кметът Даниела Коева и поздрави всички за дръзновението да участват. „Конкурсът е още един начин да почетем и съхраним историята си и да се преклоним пред подвига на борците за свобода.“, отбеляза в приветствието си заместник-кметът Лилия Цонкова и пожела много успехи на младите таланти.

„Щастлива съм, че виждам блясък в очите на нашите млади творци и на всички Вас, които ги подкрепяте!“,. „България има изключително талантливи деца, които пренесоха мен и останалите членове на журито там горе, на върха.“, сподели пред публиката Диана Хаджиатанасова, учител по български език и литература и член на журито. „Усетихме тяхната искреност, техния поклон и тяхната всеотдайност в това да поискат да продължат българското дело по свой, нов начин. Те винаги са носили и ще носят в сърцето си България!“, обобщи Хаджиатанасова.

В литературната надпревара под патронажа на Кмета Галина Стоянова 148 момичета и момчета от цялата страна представиха 167 есета и стихотворения, посветени на славната история за Освобождението на България, а измежду всички тях компетентно жури отличи 18-те най-добри млади писатели и поети в три възрастови групи, други трима бяха поощрени с грамота.

Отличия в първа възрастова група – 1 - 4 клас баха връчени на:

Раздел „Написване на стихотворение“:

Трето място - Христиан Цанев, гр. Пловдив,

Второ място - Фая Вескова Гератлиева, гр. Крън,

Първо място -  Стела Красенова Стилиянова.

В Раздел „Написване на есе“ наградени бяха:

Трето място – Валентина Красимирова Бонева, гр. Казанлък,

Второ място - Християн Николаев Величков, гр. Габрово,

Първо място - Фая Вескова Гератлиева, гр. Крън.

 

Във втора възрастова група – 5 - 8 клас

Раздел „Написване на стихотворение“:

На трето място е класирана творбата на Мариана Биволева, с. Крайници, обл. Кюстендил,

Второ място печели Йоана Симеонова от гр. Тетевен,

Първо място - Касандра Недялкова, гр. Дряново.

Раздел „Написване на есе“:

Трето място - Борислав Джолев, гр. Разлог,

Второ място - Габриела Миролюбова, гр. Ловеч,

Първо място - Георги Капелов, гр. Ловеч.

 

В третата възрастова група – 9 - 12 клас победители са:

Раздел „Написване на стихотворение“:

Трето място - Ива Дикова, гр. Бургас,

Второ място - Ивет Йотова, гр. Ботевград,

Първо място - Кирил Димов, гр.Казанлък.

В Раздел „Написване на есе“:

Трето място - Даниела Тисовска, гр. Пловдив,

Второ място - Преслав Тонев, гр. Ямбол,

Първо място - Стефани Долапчиева, гр. Сливен.

Журито оцени високо таланта на още три деца: Виктория Недялкова от гр. Дряново, Йоана Георгиева от гр. Дупница и Тея Бонева от село Енина.

Младите дарования на България бяха поздравени с литературна композиция от възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, гр. Казанлък Ивелина, Ивайло и Мартин и Габриела Жекова от школа "Орфей" към НЧ "Възродена Искра" гр. Казанлък, с ръководител Марияна Мъгева.

С награждаването на отличените в Националния конкурс Община Казанлък поставя начало на честванията, посветени на Националния празник на Република България – 3 март и 142 години от Освобождението на България!