НОВА ЕЛЕКТРОННА БИЛЕТНА СИСТЕМА СТАРТИРА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В КАЗАНЛЪК

10 Август 2022, 17:46 |

Вече можем да си закупим билетче за градския транспорт в Казанлък през безплатно мобилно приложениеинтернет портал или автомат.

Днес, на пресконференция в Община Казанлък бе представена новата електронна билетна система за градския транспорт в града. На пресконференцията присъстваха зам.-кметът Инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева, ръководител на проекта „Интегриран транспорт в град Казанлък Етап II” инж. Кънчо Христов, Радослав Митев специалист от фирмата изпълнител „Смарт Сити Системс”, директорът на Общинското предприятие „Балканинвест” Петко Карагитлиев.

„Системата е от голямо значение за община Казанлък, тъй като ще позволи оптимизация на дейността на общинското предприятие и ще даде възможност на хората, които ползват градския транспорт, да имат достъп до една съвременна технология при пътуване.” , заяви в началото на срещата зам.-кметът Даниела Коева.

Електронната билетна система вече е в експлоатация.

Благодарение на реализацията на проекта за интегрирано електронно таксуване гражданите и гостите на Казанлък имат възможност да закупят своя билет за пътуване посредством:

- Безплатното мобилно приложение – „Градски транспорт Казанлък”
- Уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg
- Стационарна машина за продажба на билети и презареждане на карти
- Две билетни каси за продажба
- На място в автобуса

Мобилното приложение „Градски транспорт Казанлък” е лесен и иновативен начин да закупите билет и/или абонамент за градския транспорт, както и да се валидирате в превозното средство. Мобилното приложение също така Ви дава възможност да планирате своето пътуване с помощта на интерактивна карта.

В уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg можете да се регистрирате или да влезнете в своя профил чрез имейла, който сте посочили при закупуване на картата. Избере билет/абонамент и следвайте инструкциите, за да завършите покупката.

Билетите и абонаментите, закупени онлайн, са налични за ползване чрез вашата смарт карта и чрез приложението. Системата е акаунт-базирана, което дава възможност на човек, когато си създава карта да си даде и имейл адреса, което означава, че при регистрация в мобилното приложение или портала, всеки един негов абонамент ще му излиза в акаунта.

Стационарните машини (TVM - тикет вендинг машини) позволяват лесно и удобно закупуване на билет за еднократно пътуване и презареждане на абонаменти без преференции (без ученически намаления или отстъпки за пенсионери), посредством банкноти, монети или банкова карта (безконтактно плащане). На машините са поставени подробни инструкции за употреба. Всички автомати връщат ресто. Те са поставени на четири ключови локации в града:

- Спирката до Лъвовата чешма;
- Спирка Универмага;
- Спирка при ОУ „Чудомир”;
- Спирка Абаята;

Чрез касите за продажба, на ул. „Славянска” 10 /срещу Кооперативния пазар/ и на бул. „Княз Ал. Батенберг” 3 /спирка Универмага/, гражданите и гостите на града могат да закупят и/или презаредят всички видове абонаменти. Предоставената система е акаунт базирана, което позволява бързо и лесно преиздаване на нова смарт карта със същия абонамент при загубена такава.

На място в електробусите гражданите и гостите на Казанлък могат да закупят билет за еднократно пътуване в превозното средство.

Валидаторът (специализирано оборудване за контрол на пътници) е поставен във всеки един екетробус. Устройството предоставя информация дали гражданите са закупили карта или билет, дали са се таксували и валидирали по съответния начин.

Задължение на всички ползватели на абонаменти или превозен документ е да се валидират при качване в превозното средство. Абонаментните карти се валидират, чрез безконтактно поставяне на картата до горната част на валидатора. Ползвателите на билет от стационарните машини или мобилно приложение се валидират посредством сканиране на QR кода в долната част на валидатора.

В автобусите ще присъстват инспектори, които ще проверяват пътниците дали са закупили и валидирали правилно своя билет. Ако не сте валидирали своя билет ще излезете в системата като нередовен пътник. Инспекторите ще притежават устройство, с което ще проверяват валидацията на вашия билет.

Целта на системата е хората да се самотаксуват, като след време да има повече инспектори от колкото стюарди в градския транспорт.

„Този процес ще изисква време. Трябва да мине един период на адаптация, за да могат хората да свикнат с новата система, тогава ще минем към увеличаване броя на инспекторите, които просто контролират дали хората се валидират. В момента кондукторите ще извършват тази дейност, но и ще помагат на пътуващите с разясняване на новата система.”, съобщи директорът на общинското предприятие „Балканинвест”  Петко Карагитлиев.

Периодът за адаптация е един месец, след което при установяване на граждани, пътуващи без закупен или валидиран билет, ще бъде налагана глоба от 30 лв.

Предоставя се възможност на превозвача да следи в реално време какво се случва по касите, елктробусите или устройствата. Също така ще може да се следи и работата на самите проверяващи.

„Идеята за въвеждането на тази система е Община Казанлък да разполага с точни данни, които ще позволят анализ на потребностите на гражданите и оптимизация на градския транспорт.”, допълни още Даниела Коева. „Целта е да предоставим възможността на колкото се може повече хора да оставят личните си автомобили на паркинг и да се възползват от услугата, която Община Казанлък предоставя.”, заяви инж. Кънчо Христов.

Билетната система за самотаксуване е част от изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт – Етап II”. Дейностите са почти на финала си, като част от този втори етап включва изграждането на велоалеята по бул. „Никола Петков”, добавяне на информационни табла по изградените през първи етап спирки, както и информационни табла в самите автобуси, които са част от дейностите по надграждането на въведената информационна система от първи етап.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж”, финансирана чрез Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 1 606 000 лв., от които собствения принос на Община Казанлък е 559 066 лв. Началото на проекта бе поставено на 4 декември 2020 г., а крайния срок за неговото отчитане е 4 декември 2022 г.

Изпълнител на проекта е „Смарт Сити Системс”, част от голямата телекомуникационна и IT компания „Телелинк”. Общата стойност на билетната система е 883 504 лв. с ДДС., като в рамките на обществената поръчка Община Казанлък успя да постигне много добър гаранционен срок от 6 години, което дава възможност за най-добрата поддръжка на билетната система, както в адаптивния период, така и в последващите години на експлоатация.