Община Казанлък очаква предложения за отличия на културни дейци

17 Октомври 2018, 15:41 |

Подкрепа към идеята бе потърсена от представителите на всички културни институти в града днес по време на Консултативния съвет по култура и туризъм в Община Казанлък. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова посочи към призива желанието на Общинското ръководство отличаването на изявени културни дейци да се превърне в традиция за Казанлък и припомни, че условията за предложения за годишни награди в областта на културата, изкуството и духовността са публикувани на официалната страница на Община Казанлък kazanlak.bg, а самата церемония е планирана за Деня на будителите, 1-ви ноември.

По време на днешния Консултативен съвет по култура и туризъм Кметът Галина Стоянова представи пред участниците извървените стъпки по учредяването на Организация за управление на  туристически район „Долина на розите“, с център Казанлък, съгласно Закона за туризма.

С промени в Закона за туризма през 2013г., страната бе разделена на 9 туристически района и бяха посочени техните туристически центрове. Обновената Туристическа карта на България обединява в „Долина на розите“, с център Казанлък, 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. Главният фокус на туристическия регион ще бъде върху здравния и културен туризъм: Балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

Представителите на културни институти в Казанлък, на хотелиерския, ресторантьорския и туристическия бранш бяха запознати с напредъка по мащабния културно-туристически проект „Светът на траките“, който ще пресъздава бита на древните предци по казанлъшките земи. Проектът обединява атракциони и прилежаща инфраструктура, удължаване на велоалеята до град Крън до град Шипка и консервация, реставрация и социализация на тракийската могила „Оструша“, като по този начин ще бъде предложен на посетителите улеснен достъп до всички социализирани тракийски могили в Долината на тракийските царе.

 

Пресцентър на община Казанлък