Община Казанлък отличи най-красивите есенни фотоси и коледни украси

13 Декември 2018, 11:39 |

В празник за любителите на красивите гледки се превърна награждаването на победителите в конкурсите на Община Казанлък за най-красиви фотографии от есента в Казанлък и най-оригинално украсена елха. Церемонията се състоя в сряда вечерта в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.

Първенците във фотоконкурса „Есенни мигове в Казанлък“ отся жури в състав: Стефан Папукчиев – директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и Стефан Димов, председател на Сдружението на фотографите в Казанлък и Сребра Касева – началник „Кабинет“ на Кмета. В продължение на месец прекрасни фотографии, в цветовете на есента красяха профила на Общината във Фейсбук. Надпреварата вървеше както с харесвания, така и през прецизния поглед на компетентното жури. На първо място то класира Янко Янакиев за фотографията „Есенна нирвана край Казанлък"
(микроязовир "Бончово кладенче"), на 2-ро – Елеонора Иванова, на 3-то Ахмед Емин  "Приказните гори на Розовата долина", която, според гласуването във Фейсбук стана първенец с най-много, 1 700 харесвания.

С не по-лека задача се захвана комисията, която трябваше да обиколи всички елхи, украсени от казанлъшките ученици, за да избере най-оригиналните, най-пищните, най-празничните.  Журито бе с председателЮлия Младенова - журналист в електронна медия и членове: Дора Зарчева – представител на Художествена галерия – Казанлък, Анета Ел-Хадат – Георгиева – архитект в Община Казанлък и Румяна Сандалова – ст. експерт „Образование“ в Общината.

Първа награда спечели Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за успешна реализация на идеята участниците да се впишат в коледната украса със снимки и пожелания. Втората награда отиде при децата и педагозите на Детска градина №17 "Славейче" за екологичния подход към украсата – гирляндите са изработени от пуканки, а играчките – само от естествени материали. Артистичният подход на възпитаниците на Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и донесе трета награда. За украса те са използвали по нестандартен начин различни предмети и материали.

Изкушени от красотата и старанието и вдъхновението журито присъди още 6 допълнителни отличия, произлезли от творчеството, вложено при разхубавяването на Коледните дръвчета:

-         Украса „Европейска елха“  -  Народно читалище „Просвета – 1908“,с.Овощник

-         „Елха от приказките"  - ДГ №16 „Роза“, гр. Казанлък

-         „Атрактивна Коледна композиция“ - ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък

-         Украса „Нестандартно решение“ - ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък

-         "Най-мащабна украса" - ОУ "Георги Кирков" гр. Казанлък

-          

Със специална награда за оригинална идея бяха отличени творците от ДГ №2 „Снежанка“, гр. Казанлък. Децата, с помощта на педагозите търпеливо, грижливо и сръчно са украсили празничната елха с ръчно изработени, множество различни хранилки за птици.

Освен с финансови поощрения, победителите бяха поздравени с изпълнения на деца от Вокалния клас на Ганка Добрева и пожелания от Община Казанлък за весели Коледни празници!

Пресцентър на община Казанлък