Община Казанлък продължава поетапно премахването на металните гаражи

26 Юни 2019, 16:47 |

Утре на редовно заседание наОбщински съвет - Казанлък предстои гласуването на четири последователни точки за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за построяване на надземни и полуподземни гаражни клетки в четири различни района на град Казанлък.

Предстои общинските съветници да се произнесат по предложенията на Общинска администрация, включени в Годишната програма за разпореждане с общинска собственост за строеж на общо 53 масивни гаража: 3 броя полуподземни гаражни клетки - на улица „Пеньо Черньоолу”№3; 28 полуподземни гаражни клетки, с изграждане на спортна и детска площадка над тях - до булевард „Княз Александър Батенберг”, на улица „Граф Игнатиев“№10, 15 броя надземни гаражни клетки – в т.нар. квартал „Западното“, бл.33, до паметника на Васил Левски и 7 надземни - в близост до улица „Генерал Скобелев”.

Главният архитект на Общината Георги Стоев допълни, че в момента се работи по други две предложения: в ж.к. „Изток”, южно от блок №15 за 140 гаражни клетки на две нива и в квартал „Васил Левски”, западно от блок №40 за 52 гаража, които предстои да бъдат предложени за включване в Програмата за разпореждане с общинска собственост.

Към момента на територията на града съществуват общо 5 200 метални и бетонови гаражни клетки. Част от тях са с договори, друга - без, а трети се ползват за други цели или не се ползват въобще. „Те са зле поддържани, ръждясали, а местата, където са поставени, не могат да се поддържат и почистват.“, посочва главният архитект на Община Казанлък. „Общинска администрация полага усилия за подобряване на качеството на обитаване в тези територии”, каза още архитект Стоев.

Община Казанлък дава възможност на заинтересувани граждани да изградят масивни гаражи в имоти общинска собственост, чрез учредяване на право на строеж, след провеждане на тръжни процедури. Такива са направените предложения за утрешната сесия на Общинския съвет. „Този подход ще гарантира подобряване на естетично издържани инвестиционни проекти, които ще включват и ландшафтна разработка за естетизиране на околното пространство.“, коментира главният архитект. „При полуподземно или подземно разполагане на гаражните групи, на покривната конструкция ще бъдат изградени детски и спортни площадки.“.

Общинското предприятие „Балканинвест“ извършва актуализация на схемите за поставяне на гаражи, нередовните, без договори се премахват. До момента са премахнати 300 гаража. Законните гаражни клетки се прегрупират и подреждат по възможно най-добрия начин. Политиката на Общината по премахването на металните гаражи продължава поетапно и действията са насочени от центъра към периферията на града.

 

Пресцентър на община Казанлък