Общината започна премахване на незаконни и опасни постройки в района на „Старите лозя“ и селище „Копринка“

10 Юли 2019, 12:41 |

На две места Община Казанлък започна премахване на незаконни и опасни постройки от днес. В местността „Старите лозя”, северно от квартал „Изток”, започна премахването на незаконни допълващи постройки, вилни сгради, с квадратури от 20 до 35 квадрата, навеси и други. В местността живеят главно роми, голяма част от които са собственици на имотите, продадени им от граждани през годините, които са имали вили и към днешна дата разполагат с нотариални актове. Друга част са наематели с разрешение на собственика на имота. Това показа проверка, съвместно с РУ „Полици“ – Казанлък - документи, с които ромите разполагат от собственици на вилните постройки, които ги упълномощават за наематели с цел опазване на имота. Изминати са процедури по уведомяване на собствениците, започнати през 2018г.,  връчване на заповедите за доброволно премахване и след изтичането на указания срок и констатирано бездействие допълнителните пристроявания подлежат на принудително премахване.

Проверките на Община Казанлък са редовни и постоянни, както и заради  сигнали от жители на съседния квартал „Изток” и ще продължат.

Собствениците на имотите в този район притежават по нотариални актове сгради с определена квадратура, разрешавани през 70-те години до средата на 80-те на миналия век по различни постановления на Министерски съвет. Общината разполага с предишни кадастрални планове, върху които тези постройки са нанесени. Те имат статут на сгради, но наред с вилните сгради в „Старите лозя“ има изградени и много допълнителни постройки – навеси или допълващи основната сграда. Те са отбелязани в протоколите на Общината и са обект на премахване.

Опасна Общинска сграда в Язовирното селище на язовир „Копринка” също бе премахната днес. Тя е построена през 1948 година. Нарочна комисия от Общинска администрация е обследвала сградата неколкократно, последно през месец април 2019 година. Сградата е окачествена като опасна за здравето и живота на хората заради естественото й износване и компрометиране на основната конструкция.

Старата постройка е с площ около 260 квадратни метра. Назад в годините сградата е отдавана от Община Казанлък под наем, но след определянето й като опасна тази практика е прекратена. След обследване на комисията и внесен доклад с решение на Общинския съвет в Казанлък, Община Казанлък пристъпва към нейното премахване.

Пресцентър на община Казанлък