Официално откриване на Есенен салон 2017 в Казанлък

31 Октомври 2017, 18:27 |

Над 50 творци, родени в Казанлък и останали завинаги свързани с него представиха свои произведения в 16-тия Есенен салон, организиран от Община Казанлък. Активното участие превръща традиционното събитие в едно от най-големите изложения до сега.

За първи път участниците път имат възможността да представят свои творби в разширения диапазон на живопис, графика и скулптура.

Наградата на Община Казанлък връчи Кметът на Общината Галина Стоянова. Обогатеният награден фонд тази година получи за своята картина „Импресия“ Хюсеин Окан, който бе отличен и с традиционния приз за Есенния салон - статуетка „Роза“, изработена от казанлъшкия майстор Любо Дудев.

Галина Стоянова сподели своето удовлетворение да види в залата изтъкнати творци на казанлъшката палитра и сподели, че „Нашите специални хора са творците на Казанлък“.

Изборът на наградените творби в конкурса е дело на комисия с председател прф. Д-р Галина Лардева, декан в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство във Факултет „Изобразителни изкуства“, гр.Пловдив и арт директор на пловдивските есенни салони.

Първата Награда на Художествена галерия – Казанлък, която се въвежда от тази година спечели Фекрет Окан за своя творба.

За да стимулира младите автори Община Казанлък запазва Наградата „Дебют на млад автор“, с която бе отличена Грациела Иванова за картината й „Виктория“.

Отличените художествени произведения вече ще остават във фонда на Градската галерия, а авторите им ще получават право на самостоятелна изложба през следващата година в залите на ул.“Искра“№4 и Художествената галерия.

От тази година участието на Художествена галерия – Казанлък в цялостната организация на Есенния салон става постоянно и цялостно. Това е една от промените, които Община Казанлък предприе по провеждането на едно от най-големите художествени събития в културния календар на Казанлък.

Есенен салон Казанлък 2017 очаква своите посетители до 20 ноември, т.г.

Пресцентър на Община Казанлък