ОФИЦИАЛНОТО ЗАКРИВАНЕ НА 29-ТИТЕ ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ

01 Април 2023, 22:00 |

„Не сме от тях“ на МДТ"Константин Кисимов" – Велико Търново грабна 20-та награда „Комедиен хит на сезона“

20-та награда „Комедиен хит на сезона“ с гласуване на публиката тази вечер бе спечелена от постановката „Не сме от тях“ по Чудомир на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново с оценка 5,80. Красивата статуетка на обичания Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир връчи навръх Деня на хумора и сатирата Кметът Галина Стоянова на сцената на зала „Любомир Кабакчиев“: „Днес е необикновен ден! Ще го запомним не само с празниците, посветени на нашия именит съгражданин Чудомир, но и с много необичайни събития. Първи април е ден на лъжата. Първи април е две седмици преди Великден. Първи април е и ден за размисъл. Много в едно. Днес дъждът ни изкъпа в прекрасна пролетна красота. Той изчисти тъмното от сърцата ни,  изчисти наслоеното през зимата и даде смисъл да се усмихнем, да очакваме слънцето и топлината. Всичко това е знак, че душите ни са се отворили. Радвам се на пълната зала, нашата, общинската зала.“, отбеляза в приветствието си Кметът на Казанлък пред пълната зала. „Какво по-хубаво от това да усетиш духовната храна, да отделиш стотинки за билет?!“, възкликна тя. Кметът на Казанлък благодари на Борис Кърчев, председател на Фондация “Чудомир” и на Добрина Матова, директор на Литературно-художествен музей “Чудомир” за интересните и добре организирани Чудомирови празници. Галина Стоянова изрази удовлетворение, че хубавите събития във всички сфери на живота в Казанлък се случват успешно, защото хората живеят в една общност. „Аз благодаря на Вас, казанлъчани, че продължавате да носите това хубаво, богато казанлъшко сърце, което твори, създава и разцъфтява Казанлък!“, каза Галина Стоянова.

Борис Кърчев, председател на Фондация “Чудомир” благодари на Кмета и нейния екип за подкрепата към празниците и обяви класирането. С гласувания всяка вечер от комедийните представления в театралния фестивал публиката избира измежду шест постановки, което определи класацията след победителя. Втори са „Българската литература nakratko“ от Иво Сиромахов на столичната Театрална къща „Ажур Пико“, трето място за Кръстю Лафазанов с "КОМИКадзе на КръстЮпът", (той игра на мястото на „Един мъж не стига“ на Desta Production поради заболяване на актриса), зрителите поставиха на четвърто място „Пестете ни времето“ по Чудомир на Театрална къща „Ами да“ – София, пети в класацията е „МАРКО ТОТЕВ в живи картини“ - авторски спектакъл на Николай Гундеров, съвместно с казанлъшкия Общински театър „Любомир Кабакчиев“, Юзър“ авторски спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе публиката класира шести.

Последната празнична вечер продължава с концерт на дует „Адикт“. Нели Петкова - сопрано и Теодор Петков – баритон изпълняват изключително разнообразен репертоар от опера, оперета, мюзикъл, джаз, поп и естрада. 

В продължение на осем пролетни дни, казанлъчани и техните гости се докоснаха до разнообразни форми на изкуството, предложени от организаторите в 33 събития за малки и големи – театрални постановки, концерти, редица разнообразни изложби, представяне на книги, творчески срещи, културни събития за най-малките, конкурси, традиционното специално внимание към карикатурите с престижни гости от Турция, 100-годишният юбилей на поетичното списание „Кула“, осмата научна конференция „Чудомир – познатият Непознат“. Организаторите от Литературно-художествен музей „Чудомир“, Община Казанлък и фондация „Чудомир“ се стремят да зарадват с богата кутлутрна програма жителите и гостите на града и да ги направят по различен начин близки до културното наследство и богатото творчество, завещано от Димитър Чорбаджийски. Осем незабравими Чудомирови дни, изпълнени с много усмивки и искрен смях завършват тази вечер, за да ги отнесе всеки в сърцето си.