Отец Николай скочи за богоявленския кръст

06 Януари 2020, 13:00 |

Казанлъшкият отец Николай от храм „Св.Пророк Илия“ скочи в студените води на река Стара река за спасение на богоявленския кръст, който кръст лично свещеникът хвърли малко преди това във водата. Това  се случва за пръв път и по думите на отец Николай инициативността му не е била предварително обмисляна, а се дължи на вътрешно порив и усещане за спазване на традицията.

Иначе Христовият кръст бе спасен от 23-годишният Стефан Ноев от Казанлък, който пожела на съгражданите си здраве, късмет и благоденствие през новата 2020 година. Стефан скача за седми път и за трети хваща кръста. В момента възпитаникът на Университета по хранителни технологии в Пловдив учи магистратура и работи в родния си Казанлък.

Стефан, какво и всички 41 смелчаци, скочили в ледените води на реката,бяха поздравени и наградени от кмета Галина Стоянова.

Сред храбрите жители и гости на града, изпълнили ритуала по спасяване на Богоявленския кръст в Казанлък, бяха трима от имениците днес. Сред тях рекордьор по участия е Йордан Йорданов, който всяка година се прибира в България, в родния си град, за да участва в ритуала и така вече 21 години; Йордан Тончев скача вече 10 години; а за първа година емоцията от Богоявленския ритуал сподели и именикът Йордан Павлов. За първи път в надпреварата участва 12-годишният Петър Матеев, най-малкият участник, а най-големият – 49-годишният Христо Христов влиза в реката за 11-а поредна година.

Църковният празник Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в Казанлък и продължи с литийно шествие от храм „Свети Пророк Илия“ към моста на река Стара река, където се състоя Богоявленски ритуал за спасяване на кръста във водите на реката. По традиция след изваждането на кръста всички се хванаха на празнично хоро.

Честит Йордановден, Казанлък!