ОУ“Свети Паисий Хилендарски“ почете своя Патрон

31 Октомври 2017, 18:03 |

С Тържествен ритуал „Поклон Вам, Будители!“ в навечерието на Деня на народните будители и по случай 159-та годишнина от създаването на училището Кметът на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, ръководители на обществени и културни институции, възпитаници и преподаватели почетоха делото на Паисий Хилендарски и българските будители.

Тържеството започна с благодарствен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство, в съслужие с казанлъшки духовници, в който той отправи благодарности към своите преподаватели в училището, където се е учил и пожела „Да не проявяваме духовна ленност, а духовна бодрост!“.

Пред паметника на „Свети Паисий Хилендарски“ с поднасяне на венци и цветя всички присъстващи показаха своето уважение към многобройните български книжовници, духовни дейци и революционери, съхранили за бъдните поколения Духа на българите.  

Отдаването на почит към Будителите бе кулминацията в празничната програма, посветена на празника на училището, която включваше литературни и художествени конкурси, популяризиране на дейността на Патрона на учебното заведение и историята на България.

Едно от най-старите училища в града с впечатляващия 183-годишен път от появата си като огнище на просвещението и 159 години от своето официално рождение в своя, самостоятелна сграда отбеляза своя патронен празник, като живо средище на успешни възпитаници, напредничави даскали и книжовници.

Пресцентър на Община Казанлък