Първа среща с първия брой на възобновеното списание „Кула“

18 Септември 2017, 20:17 |

В празник за любителите на литературното изкуство в Казанлък се превърна представянето на първия брой на възстановеното легенрадно печатно издание „Кула“. С нелека съдба, пред първите си читатели в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 94-годишното списание бе орисано от Валентина Радинска, поетеса и журналист, на бъзсмъртие и вечно възраждане.  

Сребра Касева, началник на Кабинета на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова благодари на редакционния и на издателския екип за всеотдайния, безвъзмезден труд. Тя пожела на Добър час на възобновената „Кула“ като независимо издание и изрази надежда, че на нейните страници ще намерят място обединени всички казанлъшки писатели и поети. Касева изрази радостта на Община Казанлък за спазеното обещание да възстанови издаването на емблематичното за културния живот на Казанлък списание „Кула“ и увери в неговата независимост, а от редакционния екип си пожелаха да успеят да върнат младите автори и извън Казанлък към родния град чрез „Кула“.

Завръщането на култовото издание на казанлъшкото списание за литература и изкуство бе представено на живо с музикална украса чрез участието на някои от най-младите и утвърдени автори пред публиката в залата.

В „Кула“, брой 1 за 2017г. са публикувани художествени фотографии, поезия и проза на творци от Казанлък и приятели от други градове на страната. Повечето от авторите са млади хора, в студентска възраст. Най-младият, 13-годишният Йоан прочете пред гостите на празника своето есе.

Съхранена е традиционната визия на първата корица на гениалния български художник от Казанлък Иван Милев, с нови идеи във вътрешното оформление.

Община Казанлък възобновява 94-годишната „Кула“ с желанието да даде още творческо пространство за казанлъчани и техните приятели, с афинитет към поезията, прозата, изследователските статии, графиките и картините. На последната, 96-та страница са публикувани правилата за участие и електронния адрес за контакт:

spisanie.kula1923@gmail.com

 

Пресцентър на община Казанлък