Почетен гражданин и марка в Деня на Казанлък

02 Юни 2017, 15:37 |

Лютиерът Едрьо Едрев е новият Почетен гражданин на Казанлък. Той бе удостоен с най-високото звание на града днес по време на тържественото заседание на Общински съвет – Казанлък във фоайето на Художествената галерия и Исторически музей "Искра" в града.

По случай 114-ия Фестивал на розата се състоя церемония по валидиране на пощенска марка, илюстрован плик със знак „Фестивал на розата в Казанлък“ и специален печат.

Кметът на Общината Галина Стоянова връчи престижното звание с думите: „Едрьо Едрев е достоен българин и казанлъчанин, гордея се, че имам удоволствието да му връча това почетно звание от Ваше име.“.

Пред присъстващите в залата световноизвестният майстор – лютиер подчерта важността на Казанлък за лютиерското изкуство: „Оттук във всички посоки на света тръгват струнни музикални инструменти с високо майсторско изпълнение, предназначено за виртуозни музиканти.“  Той отбеляза достойното място, което лютиерството заема сред символите на Казанлък и обяви, че догодина Асоциацията на италианските лютиери ще проведе в Казанлък своя традиционен Международен конкурс.

„Нито за миг няма да пожаля сили и енергия за утвърждаването на Казанлък като град със световно значение!“ се закле пред своите съграждани финият майстор и обеща, че ще подари своя цигулка на Община Казанлък.

В церемонията по връчването участваха Царица Роза 2017 Цветелина Илиева и нейните две подгласнички Пламена Желева и Ванеса Цветкова.

Тържествената сесия на местния парламент бе водена от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и се проведе в присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, народни представители в 44-то Народно събрание от Старозагорския избирателен район, областния управител Гергана Микова, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, началник щаб на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Станимир Христов, бивши кметове и почетни граждани на Казанлък, гости от побратимените градове Толиати, Русия и Кочани, Македония, представители на културните институти в града.

Със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 29 май т.г. официално лице, представител на Български пощи – Лиляна Драгоева, директор на РУ Югоизточен район на пощите обяви пускането в употреба на новото издание на тема „Фестивал на розата в Казанлък“ – пощенска марка, илюстрован плик със стандартен знак, специален печат и уникален шрифт, дело на младата художничка Маргарита Дончева, който тя подарява на Община Казанлък. Красивото издание за първи път представя маслодайната роза под формата на народна шевица от казанлъшкия край, което я отличава като оригинал в историята на филателията у нас.

Представителят на Български пощи – Лиляна Драгоева извърши ритуала по валидиране на изделието с кмета  Галина Стоянова, Почетния  гражданин на  Казанлък за 2017г. Едрьо Едрев и Стефан Папукчиев, като представител на автора Маргарита Дончева.

Български пощи пускат марката в първоначален тираж 11 000 броя, пликове - 1 862 броя, с номинал 0,65 лв. и за двете. 3 работни дни печатът ще остане на разположение в Пощенска станция 6100 Казанлък, след което ще премине за съхранение в министерството.

Галина Стоянова изказа специални благодарности на авторите на идеята за филателното издание Маргарита и Стефан Папукчиеви.

С едноминутно мълчание на крака в 12,00ч. присъстващите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Празничният ден за казанлъчани е вплетен в програмата на 114-ия Фестивал на розата, който навлиза в своята кулминация.

Пресцентър на община Казанлък