Признателност на казанлъчани към паметта на Емануил Манолов

07 Януари 2020, 10:00 |

С общо изпълнение на „Хубава си, татковино!“ признателни казанлъчани се поклониха пред паметта на големия български композитор Емануил Манолов, завинаги свързан с Казанлък, по случай 160-годишнина от неговото рождение. На Маноловата могила в парк „Тюлбето“, където е събирал своите ученици и хористи за представления, където днес се издига неговият паметник, а в близост се намира и неговият гроб, десетки представители на културните среди в Града на розите си спомниха за забележителното творчество на Емануил Манолов и за обичта на казанлъчани към него. За краткия си, едва 42-годишен живот той е завещал в българската музикална история много детски и хорови песни, създава първата, макар и незавършена, българска опера „Сиромахкиня“, изпълнена за първи път на казанлъшка сцена, а последните години от живота му са неразривно свързани с легендарния „23 пехотен Шипченски полк“ като капелмайстор.

„Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин. Поклон!“, каза пред присъстващите от името на Кмета Драгомир Петков, заместник-кмет в Община Казанлък.

160-та годишнина на Емануил Манолов в Казанлък бе отбелязана с откриване на информационна табела за големия композитор, която да предава паметта за него на бъдещите поколения.

Организатори на честването са Община Казанлък, Клуб „Орлица“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“, Народно читалище „Искра – 1860“ и Общинска библиотека „Искра“.