ПРОФ.НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ В КАЗАНЛЪК: КАЗАНЛЪК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ НЕ САМО В ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ, НО И В ДОЛИНАТА НА ИСТОРИЯТА

20 Април 2022, 20:05 |

КМЕТЪТ НА КАЗАНЛЪК КЪМ ПЪЛНАТА ЗАЛА: БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ СТЕ ТУК, ЗА ДА ЧУЕТЕ НЕ ВЕРСИЯ, А ДОКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА СРЕДНОВЕКОВЕН КАЗАНЛЪК В КНИГАТА НА ПРОФ.ОВЧАРОВ! 

„Крънска област през средновековието е предмет на много изследвания, но те не бяха събрани на едно място.“, отбеляза на представянето на книгата си „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък.“ тази вечер в Културно-информационния център в града проф.Николай Овчаров. Той отдели внимание на хипотезата, че Казанлък идва от древен Крън – голяма и богата българска област през Средновековието, за което подчерта, че има сериозни доказателства.

Провокация за проучванията, събрани в новата книга на известния български археолог става заловеното крънско съкровище преди няколко години, което разкрива богата средновековна колекция бижута и в последствие даде възможност за оформяне на самостоятелна експозиция със средновековни предмети в Исторически музей „Искра“. „Смятам, че с богатата история за древните траки по тези земи, историческата памет за Бузлуджа, решаващата битка при Шипка – Шейново, допълнението за средновековието в подбалканската област Крън може да се даде силен тласък на туризма тук и Казанлъшката долина да бъде известна не само като Долината на розите, но и като Долината на историята!“, заяви проф.Овчаров. Той обърна вниманието, че книгата е посветена на неговата голяма приятелка от града Красимира Стефанова, известна с приноса си в областта на археологията.

„Наистина мечтата на Краси Стефанова беше да се разработи темата за Казанлък и аз съм много щастлива, че макар и години по-късно проф.Овчаров откликна на това желание!“, отбеляза Кметът на Казанлък Галина Стоянова. „Първоначално се опитвахме да работим с проф.Овчаров за траките, да го свързваме с Перперикон, беше тиха дипломация... После той се запали по темите тук и във времето положи много работа и за Казанлък, и за Казанлъшката долина, за което му благодаря.“, каза тя. „С тази книга той даде на Казанлък няколко ключа, които търсихме много време. Единият е за името на града, нямахме толкова логично обяснение откъде произлиза името, каквото дава той. Вторият е къде се е простирала и къде е столицата на Крънската област. Третият ключ несъмнено е Тюрбето (днешният парк „Тюлбе“), за което нямахме археологическите факти, за да разказваме тази история. Съкровището на Крънската принцеса, за което проф.Овчаров има много голяма и то доброволна роля. От ареста - до признанието му в Исторически музей „Искра“.“, разказа Кметът на Казанлък за мотивите Община Казанлък да подкрепи финансово нейното издаване. „За продажба на книгата не сме мислили, но сме готови да подарим книгата на нашите училища, на учителите по история, защото трябва да се намира повече време за история на местния, за родния край.“. Тя благодари на публиката за присъствието: “Благодаря Ви, че сте тук, за да чуете не версия, а доказаната история на средновековен Казанлък в книгата на проф.Овчаров!“.

„Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък.“ пред казанлъшката публика официално представи изтъкнатият български историк проф.Пламен Павлов. Той определи новата книга като „много аргументирано изследването на проф.Овчаров за Крънска област – самостоятелна, голяма подбалканска област, арена на важни исторически събития.“. Той обеща за колегите – историци и археолози, както и за широката публика „изключително интересни неща и много идеи, които ще дадат повод за размисъл.“. Проф.Павлов поздрави проф.Овчаров за неговата 73 книга и увери: „С нея ще преоткрием важна страница от историята на казанлъшкия край и България.“.