Работата с побратимени градове на Казанлък – шанс градът да се развива и в международен план

06 Октомври 2018, 11:23 |

Високата оценка за доброто международно партньорство през 2018г. даде Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по време на среща с ръководителите на последните международни делегации в побратимени градове, която се проведе в края на работната седмица в Зала №6 на Общината. Галина Стоянова изрази увереност за успешното развитие на взаимната обмяна на опит: „Партньорството на Казанлък с побратимените градове  е изключително позитивно и перспективно, ако се работи активно и дългосрочно.“, заяви тя.

Сред радостните развития през 2018г. са възстановените приятелства с италианския град Кремона, френските Грас и Сент Ерблен. Затвърдените в миналото традиционни отношения са изведени на нов етап на взаимен обмен след временно прекъсване по административни причини. Изключително топлият прием на първи гости от Казанлък в алжирския град Блида е препотвърдил благодарността на алжирския народ към българските специалисти, спомогнали за възстановяването на съвременен Алжир след революцията за независимост през 50-те години на миналия век. Прекрасни впечатления от отношението предаде Кметът Галина Стоянова, която посети Блида заедно с Областния управител Гергана Микова. По време на визитата бе подписан първият по рода си Протокол за сътрудничество на областно ниво. След гостуването на новите побратими от Блида на Фестивал на розата 2018 догодина Казанлък очаква алжирска делегация със силно участие на местния бизнес за намиране на допирни точки за съвместна работа.

„Изключително високо ниво на организация“ отбеляза като добър пример за Япония началник „Кабинет“ Сребра Касева след гостуването си, с участието на проф.Николай Овчаров на Празника на розата в град Фукуяма. Там общинска делегация присъства за първи път от 20 години насам. След посрещането във Фукуяма и китайския Дзинан и видяното от азиатския протокол Сребра Касева набеляза конкретни посоки за работа в усъвършенстването на международните дейности в Община Казанлък.

Задълбочаване на обмяната на опит в сферата на събитийния туризъм и междуучилищния обмен са посоките за развитие в близкото бъдеще на дългогодишното побратимяване с руския Толиати.  За сърдечния прием на гостите от Казанлък разказаха Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и Таня Иванчева – мениджър на туроператорска агенция „Роза Травел“.

За фурора на децата от Танцов ансамбъл „Арсенал“ и приятелското отношение към казанлъшката делегация във Верия, Гърция сподели впечатления главният архитект на Община Казанлък Георги Стоев.

„Освен общия символ на розата , Казанлък е изключително интересен за нашите приятели от чужбина за сериозно партньорство в сферата на бизнеса, образованието, културата и  творческите колективи.“, изрази удовлетворението си Галина Стоянова и обобщи: „Оценявам тези партньорства като възможности за нашия град да присъства още по-успешно не само в национален, но и в международен план.“

Пресцентър на община Казанлък