РОК КУЛТУРА – първо събитие на Бузлуджа за спасяване на паметника като културен символ – обединител

08 Юли 2017, 23:37 |

С това послание кметът на Община Казанлък Галина Стоянова приветства на казанлъшка територия гостите и организаторите на първото по рода си рок събитие в подножието на монумента: “Събира ни общата кауза Бузлуджа и това е първото събитие тук, посветено на тази цел!“, поздрави тя присъстващите и им пожела да се забавляват като хора, които истински обичат рока и България.

„Да скъсаме с политиката и да разглеждаме Бузлуджа като архитектурен монумент!“, призова народният представител в 44-то НС Борис Кърчев.

От Инициативния комитет на РОК КУЛТУРА изразиха надежда да допринесат за реновирането на Бузлуджа и намирането на грижовен стопанин на монумента. Председателят Иван Найденов увери, че „нещата ще се слушат“.

„От сграда куха, от която вее печал Бузлуджа да се превърне в място за музика, изкуство, архитектура и туризъм“ пожела младият архитект Дора Иванова, която вече три години целенасочено и всеотдайно работи по свой, авторски проект за възстановяването на паметника като световен културен феномен. „Искаме историята да се помни и осъзнава, а трудът на тези преди нас – да се уважава.“ посочи тя главната цел и призова като първа стъпка „Нека започне с РОК КУЛТУРА!“.

„Добре дошли на наша територия! Наслаждавайте се на хубава музика! Обичайте България!“, поздрави верните фенове на рока и директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

Така започна концертната вечер на РОК КУЛТУРА Бузлуджа, за да излязат на сцената INSPIRATION, SEVI, КИКИМОРА – три групи, от три поколения, с три различни репертоара.

Специален интерес към събитието проявиха от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, от катедра „Културология“ на СУ“Свети Климент Охридски“, както и децата, които се подготвят за участие в международната олимпиада по астрономия.

Програмата за третия ден на рок събитието на Бузлуджа утре, 9 юли продължава в 10.30ч. с поднасяне цветя на паметника на Хаджи Димитър и четниците,  а от 11.00 ч. сдружение „Приятели на  фолклора“ кани любители и професионалисти на „ХорА за хОрата“.

РОК КУЛТУРА Бузлуджа се организира със съдействието на Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Инициативен комитет с председател Иван Найденов и финансовата подкрепа на спонсорите от местния бизнес, които получиха заслужените аплодисменти за проявената съпричастност към събитието и каузата Бузлуджа.

Пресцентър на община Казанлък