СЛЕД ПРИЗИВА НА КМЕТА ГАЛИНА СТОЯНОВА, БЪЛГАРИЯ ИМА ШАНС ДА ЗАЩИТИ РОЗОВОТО СИ МАСЛО В ЕП

01 Март 2023, 15.00 |

Евродепутатите от ГЕРБ и експерти в областта ще готвят предложения за промени в Регламентите

В серия от срещи в Брюксел по повод готвените промени от ЕК, засягащи производството на етерични масла, участва кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Днес тя се завърна от работното си посещение, което бе по покана на евродепутата Андрей Новаков и подчерта, че всички срещи, които са провели, заедно с госпожа Десислава Танева, в белгийската столица, са били навременни и са преминали в обсъждане и търсене на варианти за защита на поминъка в Долината на розите.

☝️В хода на разговорите с евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов бе решено Десислава Танева, съвместно с експерти и кметовете от Долината

✅ да направят българските предложение за корекции в Регламента CLP.  За целта имат само 10 дни- срокът, който е поставила гръцкият докладчик по регламента Мария Спираки,

тъй като този Регламент ще се разглежда в ЕП през месец май т.г.

✅ Евродепутатите от българска страна ще направят най - трудното- обединяване на колегите си евродепутати от Франция, Италия, Испания, като най- засегнати от готвените промени държави.

✅Готвят се промени и в друг Регламент - REACH, който се отнася до приравняването на малките и средни производители към големите производители в частта “контрол” и “регулация” на химически субстанции, като този Регламент предстои да се разглежда в ЕП през месец септември т.г.

☝️С разбиране и конкретни ангажименти към решаване на проблема се ангажира и българският еврокомисар  Мария Габриел, и вносителя на Регламентите СLP I REACH в ЕП Мария Спираки, които изразиха и своята подкрепа.

⚠️”Имам уверението на всички, с които се срещнах, че ще направим каквото трябва, за да не пострада не просто един бранш, а един от националните ни символи”, коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова при завръщането си в страната.

Тя бе и първата, която ☝️ обърна внимание на рисковете от промяна в европейските Регламенти и която ясно даде да се разбере, че ще работи в посока запазване на националния символ на България - розата, и производството на български етерични масла.