Среща на Кмета с делегациите от побратимените градове

03 Юни 2017, 14:41 |

Галина Стоянова се срещна с приятелите на Казанлък от чужбина тази сутрин в Община Казанлък: „Днешният ден е изключително щастлив за нас, защото събираме всичките си приятели от цял свят!“, приветства тя специалните гости и поощри опознаването на делегациите по между им: „Приятелството между Казанлък и всеки един от Вас е приятелство между всички Вас.“ С пожелания да се забавляват и да отнесат от Казанлък красиви спомени в своите страни приветства делегациите председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов.

Кметът на община Казанлък представи своя екип и насочи вниманието към символи на Долината на розите и на тракийските царе, за които чуждестранните посетители биха могли да отделят време. Тя открои маслодайната роза, отглеждана от хилядолетия и Музея на розата, уникалните артефакти, завещани от траките в Исторически музей „Искра“, древната Тракийска гробница, внушителният храм – паметник в град Шипка „Рождество Христово“.

Първи на срещата се представиха гостите от най-младия побратим на Казанлък, само преди седмица, район Джуннанг, Сеул Метрополитен, Република Корея. Кметът Джин Го Ра изрази задоволство от големия интерес към корейския Фестивал на розата, посетен от над 2 милиона души от вътрешността на страната и делегация от Община Казанлък, разказа за красивия тунел от рози и покани присъстващите да посетят корейския празник.

Един от първите побратими на Казанлък, макдонскят град Кочани бе представен от кмета Ратко Димитровски със своя традиционен Фестивал на ориза, който за местните хора е ценен като бяло злато, с високо световно качество.

За първи път делегацията от Фукуяма, Япония гостува в Казанлък на толкова високо ниво, обърна внимание кметът Наоки Едахиро. В нея участват и председателите на Градския съвет и Дружеството на розолюбителите, гости на Казанлък са и временно управляващият посолството у нас г-н Сусуму Уеда и г-жа Мивако Кибаяши, аташе по културата на Япония у нас. Към традиционото посещение на казанлъшката Царица Роза по време на японския Фестивал на розата през месец май от Фукуяма разказаха за милионния засаден розов храст в града, което го превръща в място с милион рози и всички трябва да посетят.

Възхищение от видяното в Казанлък изрази заместник председателят на Общински съвет – Толияти, Русия Александър Василиевич и връчи два Поздравителни адреса на Кмета – от Кмета и председателя на Общински съвет. Руските приятели на Казанлък предложиха Царица Роза да бъде представена на световен конкурс за красота и изразиха благодарност, че казанлъшка улица носи името на техния град. 22-годишното побратимяване между двата града традиционно развива обмяна на опит в сферата на културата.

Радост от гостуването на световно известния празник в Казанлък изразиха гостите от Надканижа, Унгария. Тяхното побратимяване с Толияти датира от 60-те години, но Казанлък е първият им побратим, затова там има улица, кръстена на Града на розите.

От побратимения Верия, Гърция президентът на Общинския и регионален театър връчи писмо на Кмета на Казанлък от името на трите общини на северна Гърция - Верия, Науса и Александрия за интерес към обмяната на опит в сферата на културата и образованието.

Като успешен пример за побратимяване заради младите хора Галина Стоянова представи побратимяването между Казанлък и белгийския град Стенокерцел. Кметът Курт Рион припомни, че причината за сближаване са били казанлъшките младежки организации и с радост сподели, че гостува лично за трети път в града, но контактите са целогодишни, търсят се нови и нови допирни точки и дори в момента белгийски младежи участват в розоберите.

Съжаление за отсъствието на поканените приятели от град Блида, Алжир поднесе лично Нейно Превъзходителство Латифа Беназза, извънреден и пълномощен посланик на Алжир в България. Тя посочи, че именно розите са в основата на интереса за побратимяване от Блида, известен също като град на розите и увери, че недоразумението със самолетните резервации няма да попречи на бъдещото подписване на Меморандум за сътрудничество между Блида и Казанлък.

За първи път Казанлък посреща делегация от Виетнам. На български език Нгуен Дук Лиен, представител на бизнеса с розови продукти и етерични масла от Долината представи гостите от град Донг Хой. Той сподели хубави спомени от обучението си за летец у нас преди 30 години и радостта си от възможността да говори отново на нашия език.  Нгуен Лиен разказа за Фестивала на българската роза в Ханой и изрази желанието на делегацията за побратимяване на Казанлък с виетнамски град на цветята.

„Ние сме голямо семейство на градовете, които почитат красотата, природата и младостта.“, каза с усмивка преди размяната на подаръци Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя прикани специалните гости да се насладят на цветните изненади за тях в парк „Розариум“ на изложението „Цветен Казанлък“. За всяка държава, която гостува в Града на розите Община Казанлък, съвместно с местния цветарски бизнес е разположила красиви икебани, с човешки ръст като подарък и израз на гостоприемство и топло отношение.

Пресцентър на община Казанлък