“Светът на траките” - нови визии и туристически потенциал на Казанлък

09 Август 2023, 10:00 |

Община Казанлък е сред първите в страната по отношение на развитието на културно-историческия туризъм, а от тук нататък ще се работи и по идеята за едно по-цялостно представяне на нещата в национален мащаб, коментира археологът проф. Николай Овчаров по време на посещение на комплекса “Светът на траките”, който е в процес на изграждане край Казанлък.

Проектът е само част от стратегията на Общината за развитието на културно-историческия туризъм в региона. Той се  осъществява от Община Казанлък по програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, а целта му е да се подобри достъпът до историческите артефакти в района. Сред дейностите по проекта са  възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша” и изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, а една от най-важните дейности е изграждането на  едноименния туристически комплекс, който да бъде един портал към цялата долина и да обединява потенциала на всички тракийски гробници. Комплексът ще представи богатото културно наследство на Долината и ще предлага места за настанявяне, а в центъра му е вече изграден автентичен макет на древния град Севтополис. “Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък”, каза проф. Николай Овчаров.

От тук нататък съвместната работа на именития археолог и Община Казанлък ще бъде насочена към това туристическият поток, който преминава през региона, да бъде насочван и към други исторически паметници, като съвсем естествено е да се осъществи “пряк мост” между Казанлък и Перперикон. Така посетителите ще могат да се запознаят не само с цялостната история на траките, а и с историята на този прекрасен край на България.

https://www.kazanlak.bg/page-12398.html