ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - КАЗАНЛЪК

03 Юни 2022, 15.00 |

Удостояване със званията „Почетен гражданин на град Казанлък” на Цветан Цочев и Вписване в Почетната книга на Надя Тончева

На Тържествена сесия на Общински съвет – Казанлък в Исторически музей „Искра“ днес бяха отличени двама казанлъчани за изключителни заслуги в културния живот на Казанлък.

Цветан Цочев бе отличен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ за изключителен принос в развитието на културата в Казанлък, за огромния труд за съхраняване на българското танцово изкуство и за популяризиране на българския фолклор по света.

Надя Тончева бе удостоена с вписване в „Почетната книга на град Казанлък“ за нейните изключителни постижения в областта на музикалното изкуство. Като дългогодишен изпълнител, педагог и преподавател тя е допринесла за съхранение на българското и световно музикално наследство.

Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов обърна внимание, че пандемичните последни две години отмениха Тържествените сесии. „Надяваме се, че предоставената икономическа, здравна и социална подкрепа, реално и адекватно е подпомогнала жителите на общината ни в пандемичните условия.“, заяви Николай Златанов.

Той припомни основни постижения на Общинския съвет и Община Казанлък през изминалите две години. Сред тях Златанов отличи обновяваненто на ДКЦ – Поликлиника, напредъка по етап 2 на проекта за интегриран градски транспорт за изграждане и обновяване на инфраструктурата. Председателят на Общински съвет – Казанлък говори и за мащабния проект „Светът на траките“, който включва строително-монтажни дейности по три обекта: Вече изградената велоалея от град Крън до град Шипка с дължина от 8км., което вероятно я прави най-дългата в страната в извъннаселена територия; социализация на Тракийската гробница „Оструша“, изграждането на туристически комплекс, който е в процес на строителство. Николай Златанов отбеляза и Европейския проект “Изграждане на социални жилища” - 10 броя, началото на строителството по проект „Изграждане на допълнителен корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ в града, което ще обезпечи преминаването на децата на едносменен режим на обучение. Със средства, предоставени от Министерството на образованието и науката, предстои избор на изпълнител и по проект за изграждане на малък физкултурен салон на Математическата гимназия, за да се осигурят на децата по-добри условия за спорт на закрито, по-добро общо здравословно състояние на учениците и мотивация да спортуват. Преди година бе открит тренировъчният миникомплекс по футбол, изграден със средства предоставени от Български футболен съюз. Новото съоръжение е модерна спортна база за осигуряване на тренировъчен процес на отбори по футбол - деца, юноши и девойки.

През изминалите две години бяха ремонтирани три велоалеи, които свързват Казанлък с близки населени места: с. Овощник, с. Бузовград и велоалеята към „Крънско ханче“.

На тържественото заседание на Общинския съвет присъстваха Кметът Галина Стоянова, народни представители на Старозагорски избирателен район, Заместник-областният управител на област Стара Загора арх. Банко Банов, Почетни граждани на Казанлък, Омбудсманът на града Гинка Щерева, удостоени граждани с вписване в Почетната книга на Казанлък, кметове на Община Казанлък в предходни мандати.

В церемонията по удостояване с почетни звания участваха и Царица Роза 2022 г.  Белослава Желева и нейните подгласнички Тереза Палова и Габриела Петкова.

„119-тите Празници на Розата ще останат в историята на община Казанлък със събитието на което току-що станахме свидетели – удостояване със званията „Почетен гражданин на град Казанлък” на Цветан Цочев и Вписване в почетната книга на Надя Тончева.“, заяви Николай Златанов. „Да им честитим отличието и да им пожелаем здраве, дълголетие и да продължат да се развиват в своите професионални сфери, прославяйки Казанлък. Председателят на Общински съвет – Казанлък пожела на всички хубав празник: „Изпълнен с много настроение, радост и усмивки, а на гостите на Казанлък, да отнесат със себе си прекрасни и вълнуващи впечатления от града ни.“

снимки: https://www.kazanlak.bg/common/images/thumbs/crop-20220603-MYNUZDXSMGG-1654255464.jpg