Ценни находки от археологическия пъзел за траките показва изложба в Казанлък

17 Август 2017, 20:47 |

Изложбата „Археологически проучвания на тракийската култура в Казанлъшката долина” бе открита тази вечер на площад „Севтополис”. 30-те табла проследяват историята на проучванията на обекти в широкия хронологически диапазон от началото на бронзовата епоха до края на ранната римска империя. Като най-емблематични не само за района, но и за България се открояват тракийският град Севтополис и монументалните подмогилни гробници.

При представянето на експозицията пред публиката - Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, представители на Общината, директори на културни институти и граждани д-р Момчил Маринов – директор на ИМ „Искра“ – Казанлък посочи основните послания: Огромното археологическо богатство на Казанлъшката долина, през погледа на изследователите, сред които са едни от най-големите имена в тази научна сфера – проф. Д. П. Димитров, доц. д-р Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, Гергана Табакова – Цанова, доц. д-р Мечислав Домарадски, доц. Георги Китов... Експозицията разкрива и моменти от успешните практики за съхраняване на тракийското наследство, неговата социализация и популяризиране с навлизането на модерните технологии и методи на научна дейност.

Постерната изложба е част от Празниците в Долината на тракийските царе  2017. Тя се реализира във връзка с предстоящия 13-и Международен Конгрес по Тракология „Древна Тракия: мит и реалност”. Той ще се проведе в периода 3-7 септември, 2017г., с любезното домакинство на Община Казанлък. Организатори на Конгреса и изложбата са Национален археологически институт с музей - БАН, Софийски Университет „Свети Климент Охридски“, Община Казанлък и Исторически музей „Искра“- гр. Казанлък, с финансовата подкрепа на ЮНЕСКО.

 

Пресцентър на община Казанлък