Цветя от Казанлък за акад.Петко Стайнов

01 Декември 2018, 17:37 |

Въпреки студеното време казанлъчани останаха верни на традицията в деня на рождението на великия им съгражданин да поднесат венци и цветя пред паметника на именития композитор в двора на едноименната гимназия.

„Акад. Петко Стайнов беше най-ценният човек в живота на много от нас.“, каза пред младите проф.Теодора Павлович. „Той имаше страхотна енергия, страхотна музикална инвенция, това е възможността да създаваш нови, различни композиции и вярвайте ми, аз разпространявам познанието за този страхотен човек в целия свят! Хорове пеят музиката на Петко Стайнов от Буенос Айрес до Тайван, Хонг Конг и т.н. и освен, че я пеят, те много я харесват.“, увери дъщерята и продължител на делото на изтъкнатия хоров диригент Петя Павлович и обеща, че ще направи всичко възможно момичетата и момчетата на Казанлък да се докоснат до красивите, жизнени мелодии на Петко Стайнов.

С аплодисменти бе посрещнато присъствието на сина и внука на големия композитор - Петко Стайнов и арх.Стефан Стайнов. 

Литературна композиция на децата от Народно читалище „Пробуда – 1920“, с.Копринка припомни нелекия житейски път на музикалния творец.

На рождената дата на маестро Стайнов официалните гости, представители на Община Казанлък, на културни институти и културни дейци, възпитаници и преподаватели от казанлъшки училища почетоха паметния си съгражданин.

17-те Музикални празници „Петко Стайнов“ в Казанлък продължават тази вечер с концерт на оркестър "Симфониета София" с диригент Свилен Симеонов, с предимно българска програма и произведения на Петко Стайнов от 17,00ч. на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“.

 

Пресцентър на община Казанлък