Топла премиера на стихосбирката „Дом на вятъра“ в Казанлък

20 Ноември 2017, 20:57 |

Директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ представи за първи път в Казанлък тази вечер своята втора стихосбирка „Дом на вятъра”. Премиерата в  Литературно-художествен музей „Чудомир” уважиха Кметът на Общината Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Общинското ръководство и културни институти, много приятели.

В представянето на поетичната книга бяха отбелязани отличната полиграфия, перфектният графичен дизайн на приятеля на поета Кабаков -  Илиян Урумов и първият цялостен цикъл на последните страници на книгата със стихове, посветени на големия български поет Константин Павлов, също специален приятел на автора и главен виновник за издаването на неговата първа стихосбирка през 2006г. „Полуесен-полуздрач”.

Към бивш и настоящ директори на Общинския театър Галина Стоянова отправи първия си провокативен въпрос: „Как застанахте на един микрофон?!“, за да научат всички присъстващи, че те са „събрани от словото, защото поезията няма как да бъде скрита“.

Младите колеги на автора – актьори от казанлъшкия театър изненадаха и своя директор, и публиката в залата със своя премиера по негови стихове. Кметът на Казанлък шеговито ги попита „Кой ви наказа точно сега с тези стихове?!“, за да научи публиката, че идеята си е изцяло тяхна и въпреки тежките репетиции за предстоящата премиера на „Мъртви души“ по Гогол сами са отделяли време и енергия да прочетат по своему поетичния творец. Галина Стоянова им пожела: „Пазете палещото във Вас, то се вижда!“, за да съберат многото млади момичета и момчета в Казанлък около себе си.

Тя поздрави Димитър Кабаков и призна, че безспорно е била изненадана на тази поетична вечер. За приемствеността между бивш и настоящ ръководител на театралния институт отбеляза „Рядко се случва при нас, човеците. Това е абсолютно изключение в нашия свят, в днешно време!“, каза Стоянова.

Втората си стихосбирка „Дом на вятъра“ Димитър Кабаков издава преди две години с представяне в София, а тази вечер я сподели и с приятелите си в Казанлък. В творческата биография с перо успешният български драматург е вписал либрета за 2 танцови спектакъла и около 15 театрални текста.

Стиховете от „Дом на ветровете“ стоплиха ценителите на поезията в Казанлък във ветровитото есенно навечерие на Деня на християнското семейство.

Пресцентър на Община Казанлък